Офіційні паломництва до Меджугор’є: дозволили чи ні?
  • Пон, 11/12/2017 - 15:41

Цими днями ЗМІ облетіла новина про те, що папський посланець сповістив про дозвіл проводити офіційні паломництва до Меджугор'є.

Зокрема польський Архиєпископ Генрик Гозер, відповідальний за оцінювання душпастирської ситуації навколо цього паломницького місця сказав, що відкрито шлях для організації офіційних паломництв до Меджугор’є: «Єпархії та інші установи можуть організовувати туди офіційні паломництва. Це вже більше не проблема», - сказав він в коментарі для Aleteia.

Однак в коментарі для Il Giornale Архиєпископ сказав, що ситуація є трохи складнішою, ніж повідомлялось раніше.

«Те, що я сказав – правда, хоча мої слова були дещо перебільшені», - пояснив він. – «Однак цілком правда, що молитовні паломництва до Меджугор’я можна організовувати без усіляких проблем, за умови, що вони є духовними і не стосуються об’явлення Богородиці візіонерам».

Він також пояснив, що хоча єпископи можуть організовувати паломництва до цього місця з метою помолитись до Богородиці, дозволу проводити молитву, пов’язану з об’явленнями, немає.

«Проблему візіонерів досі не вирішено», - уточнив Архиєпископ.

«У Ватикані над цим ще працюють. Документ зараз на розгляді у Держсекретаріаті, ми ще чекаємо на результат. І, безумовно, справа потребує погодження Папи, котрий мав нагоду вивчити звіт комісії, яку очолював кардинал Руїні", наводить слова Архиєпископа Catholic Herald.

Варто зазначити, що Папа Франциск призначив Архиєпископа Гозера посланцем до Меджугор’є з метою оцінити не автентичність об’явлень, а стан душпастирської опіки, що надається мільйонам паломників, що з’їжджаються туди впродовж років.

На даний час в Церкві не дозволяється організовувати офіційні паломництва до цього ймовірного місця об’явлень Богородиці, хоча вірні можуть приїздити туди приватно чи через нецерковні організації.