Огорнуті опікою або як франківський Карітас створює групи самодопомоги для молоді з інвалідністю
  • Срд, 20/02/2019 - 13:04

Інтегрувати дітей та молодь з інвалідністю у суспільство, дати їм можливість самореалізуватися, підтримати батьків та родичів – з такою метою франківський Карітас створює структури самодопомоги у районах Івано-Франківської області. Для цього в осередках проводяться тренінги з соціальної адаптації, творчі гуртки, влаштовують дозвілля.

У 2018 році Карітас ініціював створення ще чотирьох нових осередків самодопомоги. Два – на базі територіальних громад – у Більшівцівській та Витвицькій ОТГ та ще два – на базі парафій – у селищі Лисець та селищі Богородчани.  

Аби дітям було зручно

Більшівцівська та Витвицька ОТГ з ентузіазмом відгукнулися на пропозицію створити осередки для молоді з інвалідністю.

У Більшівцях група почала працювати у червні 2018 року. На заняття ходить 11 осіб. Вік – від 7 до 37 років. Збираються у школі, у кабінеті психолога. Коли стає тепліше перейдуть у приміщенні селищної бібліотеки. Зараз працюють над покращенням умов для занять.

«Ми зараз пишемо проект, плануємо виграти грант, аби обладнати кабінет, – говорить заступниця голови Більшівцівської ОТГ Марія Щепанська, – там потрібно зробити ремонт, придбати меблі, аби дітям було зручно».

Місцева влада контактує з підприємцями, ті у свою чергу допомагають з транспортом для дітей.

З осені з дітьми почала працювати психолог. Це дало неабиякі результати.

«Психолог допоміг дітям почувати себе впевненіше, – говорить керівник групи самодопомоги отець Ярослав Клюса, – вони вже не бояться розповідати про себе, говорять про свої досягнення.  Вільно висловлювати свою думку».

Навчилися дружити

Місяцем пізніше, у липні, структура самодопомоги запрацювала у Витвицькій ОТГ. На заняття зараз ходить семеро осіб. Це діти та молодь віком від 5 до 35 років. Займаються на базі ліцею у класі інформатики. У цьому керівник групи Віра Курудз вбачає великий плюс, адже постійно є доступ до Інтернету. Переглядають з дітьми фільми, мультфільми, знаходять матеріали до свят.

У структурі самодопомоги є троє дітей з однієї сім’ї, які позбавленні батьківського піклування. Діти перебувають під опікою бабусі. З дітьми та молоддю у групі також працює психолог.

 «Діти та молодь навчилися дружити, – ділиться враженнями керівник групи, – вони на вулиці впізнають один одного, спілкуються поза заняттями у групі».

У Витвиці задоволені, що благодійна організація зайнялася опікою дітей та молоді з інвалідністю, шкодують лише про те, що така робота не ведеться на державному рівні.

Незабуті суспільством

У Богородчанах структура самодопомоги на базі парафії почала працювати з вересня. На заняття ходить дев’ять осіб, усі – старше 18 років. Займаються у парафіяльному будинку. Керівником групи є Наталя Присяжнюк. Жінка вважає своїм обов’язком долучатися до соціальних ініціатив.

«Я дуже творча людина і хочу навчити молодь з інвалідністю тому, що вмію робити сама, – говорить Наталя, – я тішуся, коли у них це виходить, я радію, коли бачу їхні задоволенні  обличчя, коли вони беруть із собою свої вироби додому».

У селищі Лисець Тисменицького району діти та молодь з інвалідністю почали збиратися з грудня. Заняття наразі відвідує дев’ять осіб. Вік – від 8 до 30 років. Займаються у приміщенні селищної бібліотеки.

Небайдужі люди долучаються до діяльності групи. Нещодавно місцевий підприємець оплатив похід дітей та молоді у піцерію.

«Зараз вони почувають себе огорнутими опікою, а раніше були забуті суспільством, – каже керівник групи отець Василь Скурчанський. – Вони дуже чекають цих зустрічей, а особливо старші, які вже закінчили школу, бо їм не вистачає спілкування».

11 осередків

Робота з розбудови структур самодопомоги триває вже чотири роки. Наразі діє вже 11 осередків – у м. Бурштин, м. Калуш, м. Тисмениця, смт. Отинія, с. Богородчани, смт. Рожнятів та Верхнянська ОТГ. Нові осередки – у Більшівцівській та Витвицькій ОТГ та у селищі Лисець та селищі Богородчани діють в рамках проекту «Активація громад у наданні послуг дітям та молоді з інвалідністю» за фінансової підтримки CNEWA CANADA.