«Open Doors» про зростання переслідувань християн у Судані
  • Пон, 23/06/2014 - 17:41

Експерт ООН з прав людини Машуд Бадерін вирушив до Судану. Він має там зустрітися з прем'єр-міністром Судану, щоб поговорити про права людини в Судані та висловити міжнародне занепокоєння ситуацією в цій країні – повідомляє міжнародна християнська благодійна організація «Open Doors».

Крім того, експерт має відвідати дві суданські провінції: Південний Дарфур і Блакитний Ніл, де він зустрінеться з великою кількістю високопоставлених чиновників. Останнім часом у цих регіонах відбувалося багато нападів і бомбових атак на християнські установи, школи та лікарні. Під час візиту Бадерін хоче, зокрема, заступитися за християнку Меріам Яхью Ібрагім Ісхаг та її чоловіка Даніела. Меріам через християнську віру засудили до смертної кари.

Християнка зі Судану Меріам Яхья Ібрагім Ісхаг витриває у своїй християнській вірі, хоча збільшується тиск, спрямованих проти неї. Жінка досі перебуває в тюремній камері смертників. Її визнали винною у віровідступництві від ісламу. У в'язниці вона народила другу дитину. Соціальні умови та гігієна в переповненій в'язниці в Омдурмані, за словами місцевих зв'язкових, є нелюдським. Також збільшується тиск на її чоловіка, Даніела, його змушують прийняти іслам. Подружжя чекає апеляційного процесу, термін якого поки не відомий.

У Південному Судані нарешті домовилися про закінчення бойових дій. Упродовж 60 днів має бути створений тимчасовий уряд, який закінчить конфлікт, що призвів до великої гуманітарної кризи. До грудня жертвами стали тисячі людей, а близько мільйона суданців стали біженцями. Порозуміння відбулося за посередництвом східно-африканської організації IGAD (Intergovernmental Authority on Development). У столиці Ефіопії відбулася зустріч президента Судану Сальви Кііра і його політичного суперника Рієка Машара, лідера повстанців. «Вони домовилися між собою, що впродовж 60 днів закінчаться дискусії, що стосуються того, коли, хто і як створить тимчасовий уряд національної єдності», сказав прем'єр-міністр Ефіопії Хайлемаріам Десалень. Раніше рішення про припинення вогню постійно порушувала одна із сторін конфлікту. США ввели вже санкції щодо обох сторін конфлікту, також засудили напади уряду Судану на цивільних осіб у провінції Блакитний Ніл і Південний Кордофан, де жертвами нападу стали лікарні та школи. ООН застерігає від голоду, який може охопити близько 4 мільйонів осіб, якщо ситуація не покращиться.

Вплив на християн

Судан є на 11-му місці у світовому індексі переслідувань щорічного списку 50 країн, де християн найбільше переслідують. Наших братів і сестер вбивають на релігійному ґрунті, пошкоджують їхнє майно, примусово видають заміж, а також арештовують, депортують і нападають на церковні установи. Мусульмани, що перейшли в християнство, переживають ще більше репресій. «Open Doors» підтримує християн проектами самодопомоги, літературою і лікуванням.