Опишімо те, що справді любимо, те, що додає нам сили! – о. Войцех Жмудзінський на тренінгу "Місія організації та пошук фінансування"
  • Птн, 18/10/2013 - 12:20

У що ми віримо, про що мріємо та чим хочемо займатися? – такі фундаментальні запитання заохотив ставити собі отець Войцех Жмудзінський, єзуїт, директор Центру навчання лідерів та вихователів «Аррупе». 17 жовтня працівники Комісій у справах молоді єпархій, екзархатів та монаших згромаджень УГКЦ, а також молодіжних християнських спільнот та організацій змогли взяти участь у тренінгу "Місія організації та пошук фінансування", який спеціально для них організувала Комісія у справах молоді УГКЦ. Такі навчальні тренінги відбуваються у рамках Єдиного Молодіжного Простору, щоб молодь та її провідники могли разом навчатися та зростати.

Отець Войцех Жмудзінський поділився з присутніми власним досвідом, розповідаючи про лідерство та пошук фінансування на прикладі особистих життєвих історій.

Отець розпочав тренінг словами, що "не треба нікого переконувати: досить, щоб люди бачили палаючу спільноту і палаюче серце" – саме це буде найкращим свідченням нашої місії. Для того, щоб визначити спільну місію товариства чи організації найперше треба зрозуміти свою особисту місію, визначити своє кредо, побачити власну візію майбутнього. Фундамент такого нашого кредо стоїть на чотирьох міцних опорах: 1. Пізнанні себе – пізнаючи себе, пізнаємо Бога. Знати себе  це вчитися собою володіти. 2. Нашій гнучкості, відкритості, ідейності. 3. Любові, більшій, аніж страх. 4. Відвазі, що дозволяє приймати нестандартні рішення. "Опишімо те, що справді любимо, те, що додає нам сили! І це буде твердим фундаментом", – наголосив отець.

Маючи своє кредо, ми тільки тоді зможемо спільно побачити візію організації – реальну і привабливу картину, якісно кращу, аніж зараз. Місія завжди повинна бути прописана дуже конкретними словами, коротко: на півсторінки чи сторінку, але у формі, яка вказує на наші прагнення і надихатиме інших.

Згодом о. Войцех розкрив для присутніх основні риси лідера – основні опори нашої особистої місії: самопізнання, гнучкість, любов та відвагу. Отець нагадав, що християнський лідер допомагає іншим більш глибоко читати реальність на основі власного пережитого досвіду: "Люди очікують від нас того, щоб ми показали, що світ не є таким злим, що Бог його любить!".

Про фандрейзинг о. Войцех Жмудзінський сказав: "Ми не здобуваємо гроші, ми здобуваємо друзів!", жартівливо назвавши пошук коштів "friendraising". Розповідаючи всім учасникам тренігу про способи пошуку коштів, отець захоплював і надихав особистими прикладами. Основний месидж у такій довірливій атмосфері було дуже легко засвоїти – ми дійсно покликані шукати однодумців, приятелів, людей доброго серця, які мають мрії, а також самим не боятися мріяти й шукати тих, хто допоможе нам реалізувати наші мрії.

Одна з найбільших проблем фандрейзингу – це коли від проекту залишаються кошти. В такому разі слід думати як в короткому часі організувати акцію, яка відповідала б місії організації і могла максимально з користю реалізувати надлишкові фінанси. В разі, якщо часу на реалізацію залишається недостатньо, то ми повинні про це повідомити добродіїв та попросити про продовження часових меж. В праці бути чесними та максимально точними, бо це наша репутація.

Нагадаємо, що подібні навчальні тренінги Комісія у справах молоді УГКЦ проводиме в рамках Єдиного Молодіжного Простору. Заохочуємо вас стежити за анонсами і приєднуватися до цікавого навчання! Зростати разом, щоб спільно мріяти і творити, визначити особисте кредо та мати разом візію майбутнього і місію, яка нас єднає.

Запрошуємо також переглянути інтерв'ю "Католицького Оглядача" з о. Войцехом Жмудзінським: 

Уляна Журавчак, Наталя Шалата

Фото: Мирослав Паздерський

Джерело: ДивенСвіт