Опитування виявило, що сьогодні священики більш консервативні та ортодоксальні
  • Втр, 16/11/2021 - 19:27

Інститут Остіна повторив багато питань опитування Los Angeles Times 1990-х років.

Наприкінці 1993 і на початку 1994 року Los Angeles Times провела опитування католицьких священиків і виявила, що молодші священики більш схильні до політичного консерватизму та релігійної ортодоксії, ніж священики середнього віку, які вступили до священства у 1960-х роках.

Нове опитування священиків, проведене Остінським інститутом вивчення сім’ї та культури, поставило багато з тих самих питань, що й Times. Цього тижня Інститут Остіна оприлюднив результати опитування: як і в 1994 році, молоді священики, як правило, більш консервативні, як політично, морально, так і теологічно.

Серед інших висновків дослідження Інституту Остіна старіння священства сповільнилося і, можливо, зупинилося, хоча середній вік католицьких священиків сьогодні становить близько 60 років. Це набагато старше, ніж було в 1970 році, коли середній вік священиків складав 35 років, але не старше, ніж у 2002 році.

Відповідаючи на запитання про траєкторію розвитку Католицької церкви в Америці, священики в 2002 році в середньому казали Los Angeles Times під час наступного опитування, що справи «залишаються приблизно на тому ж рівні». До 2020 року ця середня відповідь різко знизилася між «залишатися приблизно на тому ж рівні» та «погіршатися». Однією з причин песимізму може бути духовне та моральне життя католицьких мирян, вважають дослідники Інституту Остіна.

«Серед священиків, які контактують з мирянами, лише близько 22% сказали, що більшість мирян, з якими вони контактують, дотримуються вчення Церкви щодо моральних питань, таких як сексуальність, шлюб та репродукція», – йдеться в опитуванні. «Це теж значне зниження порівняно з 2002 роком, коли цей показник становив 30%».

Сьогодні священики в середньому менш прихильні до дияконів-жінок, менше за висвячення жінок у священиків і менш прихильно ставляться до одружених священиків порівняно з опитуванням LA Times 2002 року. Вони, як правило, більше погоджуються з вірою в те, що єдиний шлях до спасіння лежить через віру в Ісуса Христа. І, коли запитували про політику, священики в останніх вибірках значно частіше називали себе консервативними в порівнянні з 2002 роком.

Серед священиків у США також спостерігається виразний поворот до песимізму, оскільки це стосується поточного стану їхньої власної Церкви в Америці. Якщо у 2002 році більше половини (57,8%) священиків оцінили католицьку церкву як добре, то до 2021 року більше половини священиків (51,3%) оцінили Церкву як «не дуже добре». За цей же період відсоток священиків, які оцінюють католицьку церкву як «бідну», зріс з 4,8% до 13,3%.

«Очевидно, що песимізм поширений незалежно від політичних ідеалів», – йдеться в опитуванні. «Близько половини священиків вказують, що в Католицькій Церкві в Америці все «не так добре», і це справедливо для всього політичного спектру, від «дуже ліберального» до «дуже консервативного». Недобре — це те, з чим ліберальні та консервативні священики можуть погодитися, навіть якщо мають для цього різні причини».

Дослідники припустили три проблеми, які можуть сприяти цьому песимізму: одне, контакт з католиками-мирянами, які все більше, здається, не дотримуються вчення Церкви, друге, загострене відчуття того, що американське суспільство стало «постхристиянським», по-третє, негативні соціальні ставлення до священиків після скандалів із сексуальним насильством. На даному етапі це питання має залишатися відкритим».