Опозиція пропонує відзначити річницю з дня народження Андрея Шептицького
  • Пон, 17/06/2013 - 13:41

У Верховній раді зареєстровано проект постанови "Про відзначення 150-річчя з дня народження митрополита Української греко-католицької церкви (УГКЦ) Андрея Шептицького". Нагадаємо, глава УГКЦ митрополит Андрей народився в 1865 році на території Австро-Угорщини і очолював церкву з 1900 по 1944 рік. Автори документа народні депутати Володимир Яворівський та Василь Пазиняк (обидва - "Батьківщина") вважають за потрібне відзначити день народження митрополита на державному рівні. Для цього передбачається створити організаційний комітет, який займеться проведенням круглих столів, наукових конференцій та публічних заходів, присвячених пам'яті митрополита Андрея.

 

Крім того, автори документа пропонують випустити пам'ятну монету і марку, присвячену святкуванню річниці з дня народження глави УГКЦ. "Митрополит Андрей - видатна особистість в історії України. Його обмовили в часи СРСР, намагаючись зробити мало не фашистом, хоча його слід назвати праведником світу, бо митрополит Андрій рятував євреїв під час Другої світової війни", - заявив пан Пазиняк .

 

Ідеологічні противники опозиції - народні депутати Комуністичної партії - до цієї ініціативи поставилися негативно. "Є очевидні речі. Це вітальний лист митрополита Адольфу Гітлеру (1 липня 1941 після захоплення Львова гітлерівськими військами) і вітальний лист (направлене Гітлеру 23 вересня 1941 після падіння Києва. -" Комерсант "), а також підтримка терористичної діяльності банд ОУН- УПА (митрополит Шептицький зустрівся з лідером ОУН Степаном Бандерою і дав згоду на боротьбу з більшовиками. - "Комерсант"). Навряд чи така постанова послужить встановленню громадянського миру в країні. Сподіваюся, що більшість за нього не проголосує. Принаймні, для нас це не питання дискусії - ми категорично проти ", - заявив народний депутат Олександр Голуб (КПУ).

 

За матеріалами www.kommersant.ua