Оприлюднено послання Папи Франциска на перший в історії Церкви Всесвітній день убогих
  • Срд, 14/06/2017 - 08:51

Всі ми покликані протягнути руку знедоленим перед обличчям поширення бідності в значній частині суспільства: не можна залишатися байдужими і тим більше миритися з таким станом речей. Папа Франциск пише про це в Посланні на Перший Всесвітній день убогих, який буде відзначатися 19 листопада. У цей день після Служби Божої на площі Святого Петра Папа має намір запросити на обід 500 убогих.

Питання бідності має стати центральним, в першу чергу для християн. У своєму посланні Папа стверджує: «Якщо ми хочемо по-справжньому зустріти Христа, необхідно доторкнутися до вкритої виразками плоті убогих, на підтвердження таємничої єдності, отриманої в Євхаристії». Допомога бідним не може здійснюватися лише час від часу, пише Папа і підкреслює: якщо ми хочемо внести свій вклад в історію, сприяючи справжньому розвитку, слід прислухатися до крику про допомогу, до якої взивають бідні, і боротися з їх маргіналізацією. «У той же час, - пише Папа, - бідним, які живуть в наших містах і в наших громадах, я хочу нагадати, щоб вони не втрачали сенс євангельської бідності, відображений в їх житті».

Сьогодні багатства зосереджені в руках у небагатьох обраних, і бідність є для нас викликом - «разом з тисячею облич, позначених болем, відкиненістю, свавіллям, насильством, тортурами і в'язницею, війною, нехтуванням свободи і гідності, невіглаством і неписьменністю, кризою охорони здоров'я і безробіттям, торгівлею людьми та рабством, вигнанням і злиднями, вимушеною міграцією. У бідності лик жінки, чоловіка і дитини, яких використовують для підлих інтересів і топчуть збоченою логікою влади і користолюбства».

Необхідно реагувати «на бідність, яка пригнічує дух ініціативи у численних молодих людей, заважаючи їм знайти роботу; бідність, яка заморожує почуття відповідальності, змушуючи делегувати інших і шукати фаворитизму; на бідність, що отруює колодязі участі і звужує простір професіоналізму, принижуючи заслуги тих, хто працює і виробляє; на все це слід відповісти новим поглядом на світ і суспільство».

Папа називає благословенними «руки, які долають будь-які культурні бар'єри, бар'єри релігії і національності, виливаючи єлей розради на виразки людства».

Отже, Папа Франциск оголошує про святкування Всесвітнього дня убогих 19 листопада і запрошує всю Церкву та всіх людей доброї волі «в цей день звернути увагу на тих, хто простягає руки, волаючи про допомогу і закликаючи до солідарності».

Папа просить принаймні в цей день відкрити двері свого будинку для бідних. Усі починання цього дня повинні надихатися молитвою, підкреслює Святіший Отець: «Не треба забувати, що молитва 'Отче наш - це молитва убогих. Дійсно, прохання про хліб висловлює уповання  на Бога в найнеобхідніших потребах нашого життя».