Опублікований список основних відкриттів в області біблійної археології за 2016 рік
  • Чтв, 12/01/2017 - 21:05

Минулий 2016 рік виявився значущим для археології. У Святій Землі змогли реалізувати себе покоління археологів і, незважаючи на традиційно важку політичну ситуацію, розкопки були продовжені в минулому році.

Біблійна археологія, засновником якої вважається американський вчений В.Оллбрайт, активно розвивається з 19 століття. Пройшовши великий шлях від кабінетної науки до роботи на археологічних сайтах, завдяки новим технологіям вдалося зробити безліч відкриттів, що відносяться до різних епох. Тим не менш, деякі важливі періоди, в першу чергу час Єдиного Царства царів Давида і Соломона залишаються багато в чому загадковими. Те ж відноситься до народів, які можна умовно назвати з точки зору вивчення Біблії супутніми євреям, таким як моавитяни, аммонітяни, едомляни.

Оглядач найбільшого сайту з Біблійної археології http://www.biblicalarchaeology.org Робін Нго назвав наступні відкриття основними для 2016 року.

1. Під Аскалоном було знайдено єдине на поточний момент відоме Филістейське кладовище.

2. В Лахише були засвідчені свідоцтва реформ царя Єзекії.

3. У Галілеї в печері була виявлена майстерня з виробництва кам'яних посудин (вік 2 тисячі років).

4. Рідкісна золота монета імператора Нерона була знайдена поряд зі стіною, що оточувала Старе Місто Єрусалиму.

5. В Єрусалимі на території паркінгу були проведені розкопки, що привели до виявлення двох печаток часів Першого Храму. Одна з них належала жінці на ім'я Еліхана бат Гаель. Подібні жіночі печатки відомі, але все ж трапляються рідко.

6. Був знайдений епіграфічний пам'ятник, з якого стало відомо ім'я римського префекта Юдеї напередодні повстання Бар Кохби (близько 132 р) Його звали Publius Silvanus Quintus Coredius Gallus Gargilius Antiquus. В історичній науці цього діяча вже знали під більш коротким ім'ям Гаргіль Антик.

7. Залишки Третьої єрусалимської стіни про яку писав Йосиф Флавій були знайдені археологами. Стіна була побудована напередодні першого юдейського повстання проти римлян.

8. Рідкісна бронзова маска бога Пана була знайдена в його святилищі в місті Гіппос на території Ізраїлю в 2015 році. Продовживши розкопки, археологи з міста Хайфа виявили монументальні ворота, побудовані римлянами в тому ж комплексі.

9. Нові мозаїки були відкриті в нижньогалілейському селі Хуккоку. На стінах стародавньої синагоги були виявлені зображення Ноєвого Ковчега і Виходу євреїв з Єгипту.

10. Закопаний  2140 років тому скарб срібних монет хасмонейського періоду був вилучений з тріщини в камені біля міста Модіін.

Перераховані відкриття не є частиною рейтингу, оскільки оцінити їх порівняльну значимість складно. Одне можна стверджувати з певністю: всі ці відкриття допомагають краще зрозуміти життя Святої Землі тисячоліття тому.