Опустілі семінарії в Італії та священники -"глобтротери"
  • Птн, 22/10/2021 - 10:10

Церква в Італії намагається розробити новий душпастирський план, який стане відповіддю на дедалі більш відчутну нестачу священників у цій країні. Єпископи починають покладати відповідальність за парафії на постійних дияконів, сім'ї та спільноти, які співпрацюють зі священниками, кожен з яких звершує таїнства навіть у кільканадцятьох храмах.

Останні дослідження єпископату щодо священників в Італії подає мало оптимістичних даних. Йдеться про "душпастирську кризу", "галопуюче старіння духовенства" та новий тип священників, яких називають священники-"глобтротери", які постійно перебувають у дорозі між довіреними їхній опіці парафіяльними спільнотами. Рекордсмена називають “парохом сімнадцяти дзвіниць”.

Образ поглиблення кризи відображають сухі цифри. Нині в Італії є 39 804 священники (на 25 589 парафіях), а ще десятиліття тому їх було на 10 тисяч більше. За останні тридцять років кількість священників в Італії скоротилася на 27%, а середній вік священників однозначно збільшився і зараз перевищує 61 рік. Майже 17% єпархіального духовенства – 80-літні, і лише 10% молодші 40 років. Перспективи на майбутнє не найкращі, зважаючи на те, що через брак покликань закривається все більше духовних семінарій. За перші п’ятнадцять років нового тисячоліття кількість єпархіальних покликань зменшилася на третину, і подібна ситуація в чоловічих монастирях. На 29% зменшилася також кількість покликань до жіночих монастирів.

Душпастирським порятунком для Церкви в Італії є неухильно зростаюча кількість постійних дияконів. Наразі їх понад 4700. Варто зазначити, що 90% із них – чоловіки та батьки сімей. В єпархіях їм доручають опіку над парафіяльними спільнотами, які територіально розростаються внаслідок об’єднання парафій. Італійські єпископи наголошують, що це "місійні рішення", які допоможуть протистояти новим душпастирським викликам. Водночас вони наголошують, що більша заангажованість дияконів, сімей, спільнот та рухів на парафіях стає "двигуном нового душпастирського динамізму".