Орбан про значення християнства для існування Угорщини: щоб витривати, ми мусимо будувати церкви
  • Пон, 27/09/2021 - 14:44

Наша історія навчає, що Угорщина може витривати лише як християнська держава. Країна закрита в кордонах, але душа не має границь: це – Угорщина. Ми не просто є народом, який будує церкви, але щоб витривати, ми мусимо бути народом, що будує храми, - говорив прем’єр Угорщини під час посвяти кальвіністського храму в Будапешті.

Під час церемонії Віктор Орбан наголосив на ролі віри для виживання національної спільноти.

У недільній промові, висловленій під час урочистості, Орбан підкреслив значення християнства для національного буття Угорщини. За його словами, угорці можуть існувати виключно як спільнота, закорінена у релігійній спадщині попередників. «Щоб витривати, ми маємо бути народом, що будує церкви. Кожна нова церква є бастіоном в боротьбі за свободу і величність народу», - говорив Віктор Орбан.

Прем’єр також говорив про все більшу секуляризацію західних держав. На його думку, вони занедбали своє посланництво і цивілізаційну місію, яку вершили в минулих віках. З цієї причини послаблюється ідентичність мешканців континенту, а він все більше втрачає рівновагу і позицію в світі. За його словами, Угорщина противиться цим тенденціям і прагне зберегти духовну спадщину минулих поколінь.

В той же час Захід намагається змусити Угорщину поступитись зі свого шляху. Віктор Орбан нагадав неодноразові спроби змусити народ замінити християнство парадигмою толерантності і мультикультурності. «В такі моменти я роздумую про те, скільки людей і скільки разів хотіли обмежити нас, щоб ми більше не будували храми, а лише мечеті», - говорив він.

Керівник Угорщини за різних нагод наголошував на тому, що витривання старого континенту можливе лише при умові повернення до релігійних основ, на яких він заснований. Власне це, за його словами, надає Європі цінності і визначає її життєздатність.