Орден Почесного Легіону Президенту УКУ вручать під час відзначення днів Анни Ярославни в Франції
  • Чтв, 30/04/2015 - 10:09

7-10 травня в Парижі та в містечку Санліс біля Парижа відбудуться традиційні святкування днів Анни Ярославни в Франції. У програмі відзначення – вручення Ордена Почесного Легіону Владиці Борису (Ґудзяку) та урочиста Літургія в церкві Бориса і Гліба в Санлісі, яку очолить Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ.

У святкуваннях візьмуть участь представники української діаспори та влади міста Санліс, запрошені дипломатичні представники, приїдуть також гості з України та Північної Америки. Особливим гостем святкувань стане глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук).

Розпочнуться урочистості 7 травня з вручення Ордена Кавалера Почесного Легіону владиці Борису (Ґудзяку) в Люксембургському палаці. Орден вручатиме Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні Ален Ремі у присутності Блаженнішого Святослава, представників української спільноти та дипломатичних представництв.

Приналежність до ордена є найвищою нагородою, знаком пошани та офіційного визнання особливих заслуг у Франції. Прийняття у члени ордена здійснюється за видатні військові або громадянські заслуги президентом Французької Республіки.

8 травня українці Франції долучаться до днів пам’яті жертв Другої світової війні, а 9 травня відбудеться зустріч громади Паризької єпархії з Блаженнішим Святославом в кафедральному соборі Святого Володимира Великого.

Святкування в колишній резиденції французьких королів – містечку Санліс відбудеться 10 травня та розпочнеться із покладення квітів до пам’ятника Анни Київської і пам’ятної дошки жертвам Голодомору. Продовжаться урочистою Літургією в церкві Бориса і Гліба в Санлісі, придбаній на кошти українських жертводавців. Богослужіння очолить Блаженніший Святослав. Опісля відбудеться концерт хору катедри святого Володимира Великого, яким керуватиме всесвітньо відомий український диригент Кирило Карабиць – головний диригент симфонічного оркестру в Bournemouth (Великобританія), який у 2013 році визнаний диригентом року британським Royal Philharmonic Society.

Також в Санлісі будуть представлені архітектурні проекти відновлення храму святих Бориса і Гліба та культурного центру Анни Ярославни (Laure Schneegans – Philippe de Podestad).

«Нам надзвичайно приємно, що цього року наші святкування співпадають з офіційною нагородою Французької держави Владиці Борису (Ґудзяку). Франція і Україна започаткували свою співпрацю 1000 років тому.  Ще у ті часи відносини наших двох держав базувалися на спільних людських цінностях.  Цей проект унікальний:  бо духовність і культура переплітаються. Вони житимуть під одним дахом. Часто нас питаються «Як так? Церква і Культурний Центр разом? Приходьте і подивіться – кажемо ми», – розповідає співзасновниця Центру Анни Ярославни Вікторія Делленжер.

За словами Вікторії Делленжер, з часу заснування Культурного центру, він вже став осередком культурного життя для української громади і для французів.  Його завдання – краще інформувати, показувати українських митців, українське кіно, українську моду, українську кухню, книжку показувати те, що зацікавить французів і знайде шлях до їхнього серця.

«Недавно до нас завітав Святослав Вакарчук і приємно процитувати його побажання для нашого  проекту: «Нехай цей центр стоїть довго, радує українців своєю енергією і показує цілому світові які ми круті!» , – ділиться співзасновниця Центру Анни Ярославни.

Організатори святкування днів Анни Ярославни в Франції: єпархія святого Володимира Великого Української Греко-католицької Церкви та спільнота українців, що мешкають у Франції. У цьому містечку українська громада придбала церкву і заснувала Культурний центр Анни Ярославни.

Контакти для медіа
Франція: Вікторія Делленжер,  victoriadellinger@gmail.com , +330679565815
Україна:  Мар’яна Карапінка, karapinka.mariana@gmail.com, +380964511751

Довідка

Анна Ярославна, знана також як Анна Київська – донька великого князя Київського Ярослава Мудрого і шведської принцеси Інгегерди, племінниця святих Бориса і Гліба. У 1051 році Анна в Реймсі одружується з французьким королем Генріхом I, і стає королевою Франції.

Анна провела велику частину свого життя у Санлісі. У той час Санліс був резиденцією французьких королів. У 1060 році як вияв вдячності за народження сина Філіпа, королева Анна Київська заснувала абатство Святого Венсана y Cанлісi. Абатство збереглося до сьогоднішнього дня, і зараз у ньому розташовується приватний католицький коледж. При вході в Абатство стоїть перший пам’ятник Анні Ярославні, що був встановлений після Французької революції. Ще один пам’ятник Анні Київській відкрив у 2005 році Президент України Віктор Ющенко. У 2010 її іменем названо школу в Санлісі.

Щороку у травні українська громада Франції разом з представниками французького уряду, України та діаспори святкують дні Анни Ярославни.

27 вересня 2013 року Паризька єпархія святого Володимира Великого Української Греко-католицької Церкви придбала храм в Санлісі, колишню церкву благодійної лікарні, що пустувала з 2002 року. Церква була придбана за 203 тисячі євро за пожертви львівських підприємців, а також українців з України, Франції, Англії, Сполучених Штатів та Канади.

Церква в Санліс носить ім’я страстотерпців Бориса і Гліба, рідних дядьків Анни Ярославни, 1000-ліття їх мученицької смерті Україна відзначає цього року.

«Культурний центр Анни Ярославни» створений у 2014 році. Мета цього центру – бути платформою для міжкультурного діалогу та сприяти співпраці між Україною, Францією, Європейським Союзом та міжнародним співтовариством. Центр розроблятиме культурні та освітні проекти спрямовані на краще розуміння України у Франції, в Європі та у всьому світі. Зокрема, планується проведення виставок, конференцій, форумів, фестивалів, концертів, освітніх програм та інші культурні та публічні заходи. Після реставрації будівлі 17 століття, що побудована на фундаментах, які датуються періодом Римської Імперії, частину її простору займе постійно діюча виставка, присвячена постаті Анни Ярославни.

Детальна програма святкувань

Прес-служба УКУ