Ординарій Денвера: не можна бути католиком і підтримувати аборти чи евтаназію
  • Птн, 02/10/2020 - 13:01

Архиєпископ Самуель Дж. Аквіла з Денвера у листі до вірних нагадав, що вони не можуть закривати очі на зло, і католик не може підтримувати аборти та евтаназію чи неприродне статеве співжиття.

Єрарх вирішив висловитися у зв'язку з майбутніми виборами в США. У листі від 25 вересня він наголосив, що свобода віросповідання в країні залежить від результатів голосування.

Архиєпископ зазначив, що в країні з’являється тривожний тренд висміювати та зневажати католиків. "Піклуючись про нашу Церкву та суспільство, ми повинні відповісти на це, захищаючи право на релігійну свободу, як під час голосування, так і шляхом власного особистого свідчення".

Він написав, що "напади на католиків перейшли від дискримінації й аргументів ще XIX століття, що ми не можемо бути лояльними громадянами, до нещодавніх заяв про те, що католики осуджують і ненавидять жінок та сексуальні меншини". Метою нападів є висміювання, присоромлення і відкинення вірних Церкви в суспільстві, щоб посилити вплив тих, які не приймають Божий план щодо людської природи. “В останні роки напади на Церкву в США зросли від критики в ЗМІ та Інтернеті до таврування католиків як таких, що чинять дискримінацію, в різних установах, таких як центри усиновлення та заклади охорони здоров’я. За останні кілька місяців це переросло навіть у фізичне насильство щодо наших символів, церковних будівель та людей”, – додав він.

Священик пояснює, що американські Батьки-засновники вирішили, що система влади в країні повинна базуватися на доброчесних людях. "Джон Адамс безпосередньо звернувся до потреби в чесноті в листі 1798 року до міліціонерів штату Массачусетс, написавши:" Наша конституція була створена лише для моральних і релігійних людей ". Авраам Лінкольн також наголошував, що самоврядне суспільство розвивається або руйнується на основі чесноти його мешканців.

Архиєпископ зазначив, що перед майбутніми президентськими виборами католики повинні запитати себе: «Хто захищатиме людське життя на кожному етапі? Хто захищатиме природний шлюб та сім'ю? Нарешті, хто захищатиме релігійну свободу, совість та право людей жити відповідно до віри в кожній сфері суспільства?"
“Суспільство, що не має спільної віри в Бога, а отже, в ідентичність кожної людини як Його улюбленого сина чи доньки, стане менш людяним і менш толерантним. Коли Бога немає, щось або хтось стає богом, який заповнює порожнечу, що призводить до трагедії та остаточного занепаду суспільства”, – попередив він.  Єрарх вважає, що настав час відстоювати католицьку віру у повноті та закликає людей ознайомитись із позицією кожного кандидата щодо життя, сім'ї та релігійної свободи.

Архиєпископ Денвера застерігає: "Не можна бути католиком із хорошою репутацією та підтримувати аборти чи допомогу в самогубстві, пропагувати неприродну сексуальність чи намагатися витіснити людей віри з публічної сфери". Він також додав: "Чим далі ми відходимо від доброчесного і морального життя, тим більше шансів стати подібними до Греції чи Риму, коли вони занепали, до нинішньої Венесуели".

«На початку ХХ століття католики працювали над розвитком власної шкільної системи, створенням лікарень та веденням бізнесу відповідно до нашої віри. Ми служили і продовжуємо служити бідним та бездомним з любов'ю Христа, особливо це видно у роботі католицьких благодійних організацій. Таким чином, ми захищали і розвивали свою віру протягом останніх 100 років, але культура анігіляції, що прагне заглушити щире визнання віри людей, не потерпить присутності цих людей, керованих вірою, якщо ми дозволимо їм набрати достатніх обертів. Ми не можемо прийняти таку ментальність: інші можуть це робити, а ми не будемо. Моральність суспільства впливатиме на нас, і ми не можемо закривати очі на зло”, – читаємо в листі до вірних.

Архиєпископ підсумовує: "Якщо ми хочемо, щоб наша країна процвітала, то з любові до наших співгромадян та майбутніх поколінь, католики повинні твердо відстоювати необхідність релігійної свободи і відповідно голосувати".

Послання Архиєпископа Аквіли відповідає посланню єпископа Техаса Джозефа Стрікленда, який 5 вересня написав у своєму Twitter, що рішуче підтримує проповідь отця Джеймса Алтмана. Отець пояснив: "Не можна бути католиком і демократом одночасно". Він наголосив, що політика Демократичної партії суперечить католицькому вченню, оскільки партія підтримує аборти, гомосексуальні шлюби, усиновлення дитини одностатевими парами, запліднення in vitro та дослідження з використанням тканин плода.