Органи влади зацікавлені у взаємодії з Всеукраїнською Радою Церков
  • Пон, 15/04/2013 - 19:28

КИЇВ – Об’єднання зусиль релігійної спільноти, урядовців та депутатського корпусу дозволить вдосконалити законодавчі умови духовного і соціального служіння віруючих.

Про поглиблення співпраці з органами влади йшла мова під час засідання Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, яке відбулось 11 квітня 2013 року під головуванням архієпископа Григоріса Буніатяна, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Про відкритість до співпраці з ВРЦіРО в сфері законотворчості під час засідання заявили голова міжфракційного депутатського об'єднання «За сприяння свободі сумління» Ганна Герман (Партія регіонів) та Представник Президента України у парламенті Юрій Мірошниченко.

Міністерство культури також зацікавлено у співробітництві з ВРЦіРО задля розв’язання актуальних питань релігійного життя. На цьому наголосив у своєму виступі нещодавно призначений заступник Міністра культури України Віктор Балюрко, який відповідатиме в міністерстві за сферу державно-конфесійних відносин.

У засіданні також взяли участь посадовці Адміністрації Президента України та Департаменту у справах релігій та національностей Мінкультури, директор якого – Володимир Любчик представив присутнім інформаційний звіт про релігійну ситуацію в Україні.

Представники влади окреслили коло проблемних питань, які можуть бути вирішені вже найближчим часом. Зокрема, йшлося про надання релігійних організаціям права засновувати навчальні заклади держстандарту освіти, недопущення обкладання релігійних організацій новим податком на житлові приміщення, повернення церквам тих колишніх культових споруд, щодо яких немає міжконфесійних суперечностей.

Також парламентарі висловили готовність ініціювати запровадження мораторію на приватизацію приватними особами того нерухомого майна, експропрійованого радянською владою, яке має бути повернуто релігійним організаціям згідно зобов’язань України перед Радою Європи.

Присутні окремо обговорили проблематику резонансних змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», внесених законопроектом № 10221. Очікується оприлюднення найближчим часом законопроекту, розробленого Міністерством юстиції та Міністерством культури, який має відновити попередню редакцію цього Закону.

Глави конфесій та парламентарі погодились із необхідністю розвитку постійного діалогу, щоб будь-які зміни до законодавства про свободу віросповідання могли розглядатись парламентом лише за умови їх консенсусної підтримки релігійною спільнотою.

Особливу увагу учасники засідання приділили питанню збереження та подальшої діяльності Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі. Нагадаємо, відповідно до Указу Президента України до парламенту внесено урядовий законопроект № 2142, який спрямований на ліквідацію цієї Комісії та значну лібералізацію державного регулювання в інформаційній сфері.

Про результати співпраці з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організації доповів голова Комісії Василь Костицький. Він представив Звіт про діяльність НЕК з питань захисту суспільної моралі за 2012 рік, а також розроблені Комісією рекомендації для ЗМІ щодо захисту інтересів дітей, пам’ятку для батьків та інші документи в цій сфері.

Також глави церков і релігійних організацій проаналізували результати поїздки делегації ВРЦіРО до Брюсселю, які будуть опубліковані в офіційному комюніке.

Учасники засідання обговорили проблематику Волинської трагедії 1943 року. Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організації вирішила підготувати окрему заяву, в якій буде відображена позиція релігійної спільноти України з цього питання.

Згідно з Положенням про ВРЦіРО функції головуючого у Раді Церков на наступний період перейшли до єпископа Української Лютеранської Церкви В’ячеслава Горпинчука.