Організація, очолювана Московським патріархом запропонувала нову російську націдеологію
  • Втр, 11/11/2014 - 21:34

11 листопада цього року в Храмі Христа Спасителя в Москві відбувся ХVІІІ Всесвітній російський народний собор, який прийняв, як підсумковий документ, Соборне слово. Собор запропонував російському національному корпусу нову ідеологію: «віра – справедливість – гідність – солідарність – державність». Документ, як національну ідеологію пропонує фактично сплав традицій Російської Імперії, СССР та РФ.

У тексті є неймовірний пасаж, після прочитання якого виникає враження, що в Росії точиться війна: «Ми собі не могли уявити, що проти цивільного населення будуть застосовуватися танки, авіація, артилерія, що мирні міста будуть обстрілюватися і бомбардуватися, що будуть гинути старі, жінки і діти. В цій ситуації, як ніколи до тепер, російський народ повинен продемонструвати мужність, рішучість і єдність. Ми повинні зробити усе можливе для збереження суверенітету Росії, єдності її народів, збереження нашої історичної пам’яті» - йдеться в документі.

Документ також б’є на сполох, оскільки, на думку його авторів, спостерігається ослаблення російського самоусвідомлення і російської ідентичності. Причина ж такого явища, на думку авторів документу, це – діяльність зарубіжних центрів і фондів, але також і політика мультикультуралізму, яка начебто проводиться російським керівництвом.

Неймовірно, але спроби поставити під сумнів єдність та цілісність російського народу, документ називає антинауковими, хоча ставлення під сумнів якихось явищ чи тверджень, властиво, і є одним з методів наукового пошуку істини.

У той же ж час документ вдається саме до антинаукового твердження, що начебто, основою національного самоусвідомлення є єдність історичної пам’яті. Таке твердження є прямим запереченням не те що наукових постулатів більшості суспільствознавчих наукових дисциплін, але й простої реальності у якій один і той самий народ може мати цілком протилежне розуміння історичних явищ, а тим самим і значно відмінні історичні пам’яті різних своїх частин.

Вживаючи термін «наш багатонаціональний народ», документ фактично вдається до неймовірної маніпуляції – адже «національний» це і є народний, тобто в реальності, документ вживає термін «багатонародний народ», що само по собі є повним безглуздям.

На превеликий жаль, цей документ і духом і змістом дуже нагадує сумнозвісний Меморандум 1986 року Сербської Академії наук і мистецтв (Меморандум САНУ), який став своєрідним ідеологічним підґрунтям низки воєн і етнічних чисток на території Югославії та країн, що виникли в результаті її розпаду у 80-90х роках ХХ століття.

Всесвітній російський народний собор, згідно з його Уставу, очолює патріарх Московський.