Ортодоксальні раввини: Християнство – плід Божої волі й дар народам
  • Чтв, 10/12/2015 - 18:20

З нагоди 50-ліття декларації ІІ Ватиканського Собору Nostra Aetate (Про ставлення Церкви до нехристиянських релігій) 25 ортодоксальних ізраїльських, європейських та американських раввинів опублікувало спільну декларацію «Виконуючи волю нашого Небесного Отця: на шляху до співпраці між євреями та християнами».  

Це – перша декларація ортодоксальних раввинів про стосовно діалогу між християнством та юдаїзмом.

Початковою точкою декларації є Голокост, як кульмінація ворожнечі між євреями та християнськими народами. З перспективи трагедії європейського єврейства раввини наголошують, що «нездатність вийти за межі презирства й небажання конструктивного діалогу на благо людства суттєво ослабили боротьбу проти злих сил антисемітизму, які переповнили світ вбивствами та геноцидом».

Раввини визнають, що ІІ Ватиканський собор офіційно відкрив дорогу до діалогу між юдаїзмом та християнством. Зокрема вони визнають важливість «вчення Церкви стосовно унікального місця Ізраїлю в історії Спасіння» та відзначають, що євреї уже відчули правдиву любов зі сторони католиків, завдячуючи ініціативам Католицької Церкви.

Як зазначають ортодоксальні раввини «Як це уже зробили Маймонід і Єгуда Ґалеві, ми визнаємо, що християнство – це не випадковість і не помилка. Це – плід Божої волі і дар для народів.»

«Католицька Церква визнає вічний Союз між Богом й Ізраїлем і ми – євреї маємо визнати вічну конструктивну цінність християнства, в якості нашого партнера у відкуплені світу без будь-яких страхів, що це партнерство може спричинити зловживання у місіонерській діяльності. Про це уже заявила двостороння комісія Головного Раввинату Ізраїлю і Святішого Престолу під проводом равві Шеара Яшува Коена: «Ми вже не вороги, але однозначно товариші у вираженні моральних цінностей, необхідних для виживання й добробуту всього людства». Ми не можемо самі виконати місію покладену на нас Богом» - йдеться в декларації ортодоксальних раввинів.

«Слухаючи Бога, євреї і християни, мусять бути прикладом любові й святості. Ми створені на святу подобу Бога, тому і євреї і християни мусять залишатися вірними Союзу, щоб разом активно співдіяти на відкуплені світу» - виражають своє переконання раввини.

За матеріалами Радіо Ватикану