Ось як насправді виглядав св. Миколай
  • Втр, 18/12/2018 - 13:58

Учені Ліверпульського університету поділилися зі світом тим, що вони називають найреалістичнішим із будь-коли створених портретів святого Миколая – єпископа Мир, який жив у IV столітті.

Як повідомляє CNA, університетські дослідники використали систему реконструкції й інтерактивну 3D-технологію, щоб створити портрет, який було оприлюднено рівно рік тому, на спомин святого Миколая.

Професор університету Керолайн Вілкінсон зазначила, що реконструкцію проводили за скелетом та історичними матеріалами. Прес-секретар університету заявила, що для нового зображення використовувались найсучасніші анатомічні стандарти, дані з дослідів турецьких тканин та технології комп’ютерної графіки.

Ось як насправді виглядав св. Миколай

Серед особливостей отриманого зображення, можна відзначити те, що у святого є зламаний ніс, який, за словами Вілкінсон, «розміщений асиметрично, що надає йому характерного вираження на міцному обличчі».

Святий Миколай жив 270-343 рр. Він був єпископом Мир, що на півдні сучасної Туреччини. У роки свого єпископа він був ув'язнений під час переслідування Діоклетіана, а згодом звільнений, коли до влади прийшов Костянтин.

Він був відомий своєю стійкою обороною віри, а також його анонімною щедрістю до тих, хто цього потребує.

Навколо особи св. Миколая є багато історій. Найвизначніша з них – розповідь про те, як колись він врятував трьох сестер від продажу в рабство, кидаючи мішки золота через відкрите вікно до їхнього будинку.

Інша популярна оповідь говорить про те, що під час Нікейскього собору, 325 р., єпископ Миколай був настільки обурений єрессю Арія, який стверджував, що Христос не був Богом, що аж вдарив його.

«Можливо, у Миколая був зламаний ніс через те, що Арій дав здачі», - жартують журналісти CNA.

Ця стаття була спочатку опублікована на CNA 11 грудня 2016 року.