Ось якими є плоди війни: ненависть, смерть, помста…
  • Птн, 03/11/2017 - 13:42

У четвер, 2 листопада 2017 р., в день, присвячений спогадуванню померлих, повертаючись після Святої Меси, відслуженої на американському військовому цвинтарі в Неттуно поблизу Риму, Папа Франциск відвідав Меморіал «Ардеатинські печери», місце страти 335 людей – військових і цивільних, між якими було 75 євреїв – вчиненої німецькою окупаційною владою Риму 22 березня 1944 року. Свого часу це місце відвідувати також і його попередники блаженний Павло VI 1965 року, святий Іван Павло ІІ 1982 року та Венедикт XVI 2001 року.

Святішого Отця зустріли військові, які забезпечують почесну варту, та дирекція меморіалу разом з Головним рабином Риму, Головою єврейського спільноти, членами Італійської Національної Асоціації родин полеглих за свободу Батьківщини та родичі людей, вбитих на цьому місці 73 роки тому . Папа ввійшов до меморіалу, довго молився біля місця страти, а також зупинився біля 335 могил, поклавши білі троянди. А далі Головний Рабин та Єпископ Риму проказали молитву.

«Ось якими є плоди війни: ненависть, смерть, помста… Прости нам, Господи», – написав Папа Франциск у Книзі гостей, перед тим, як залишити меморіальний комплекс.

Прибувши до Ватикану, Святіший Отець зійшов до крипти під базилікою Святого Петра, де помолився за упокій Римських Архиєреїв, які там спочивають, та за всіх померлих.