Основою екуменізму є навернення, яке відображається в щоденному житті,- Папа на завершення Тижня молитов за єдність християн
  • Суб, 26/01/2013 - 00:00

Сьогоднішнє суспільство, що часто забуває Євангеліє, потребує прикладу єдності між християнами, які долають поділи. На це звернув увагу Папа Бенедикт XVI, проповідуючи під час вечірні з нагоди завершення Тижня молитов за єдність християн, яку він очолив у п’ятницю, 25 січня 2013 р., в базиліці Святого Павла поза мурами.

 

«Це щоразу радість та особлива ласка збиратися разом біля гробу святого апостола Павла, щоб завершити Тиждень молитов за єдність християн», – наголосив Святіший Отець, вказуючи на те, що цьогорічна відправа вписана у контекст Року віри і що «сопричастя у тій самій вірі є основою екуменізму». У цьому контексті Папа навів слова святого Павла з послання до Ефесян: «Одне бо тіло, один дух, та й в одній надії вашого покликання, яким ви були візвані. Один Господь, одна віра, одне хрищення. Один Бог і Отець усіх, що над усіма й через усіх і в усіх». Бенедикт XVI наголосив, що «визнання хрищальної віри в Бога, Отця та Творця, Який об’явився у Сині Ісусі Христі, виливаючи животворящого та освячуючого Духа» вже єднає християн, а без віри, яка є Божим даром та відповіддю людини, «увесь екуменічний рух зводитиметься лише до форми певного “контракту”, до якого варто приєднатися хіба що для спільної користі».

 

Святіший Отець пригадав вчення Другого Ватиканського Собору, який наголошує, що наскільки більше християни єднатимуться з Богом, настільки більше та простіше буде зростати взаємне братерство. «Доктринальними питаннями, які нас розділяють, – додав Бенедикт XVI, – не слід легковажити чи применшувати. Їх слід, радше, відважно розв’язувати в дусі братерства та взаємної пошани». А «коли діалог відображає пріоритетність віри», то дає змогу «відкриватися на Божу дію», в переконанні, що самі своїми силами ми не можемо будувати єдність. «Це Святий Дух, – сказав Папа, – веде нас до повного сопричастя, та допомагає збирати духовне багатство, що існує в різних Церквах та Церковних спільнотах».

 

«У сьогоднішньому суспільстві здається, що християнське послання дедалі менше впливає на особисте та спільнотне життя; і це становить виклик для всіх Церков», – вів далі Бенедикт XVI, наголошуючи на тому, що єдність є не лише найкращим засобом, але й передумовою, щоб «якомога вірогідніше звіщати віру тим, хто ще не пізнав Спасителя» чи тим, хто «майже забув про цей найцінніший дар». І саме згіршення поділів, яке утруднювало місіонерську діяльність, дало поштовх до екуменічного руху.

 

«Прямуючи до повної єдності, необхідно шукати конкретної співпраці між Христовими учнями в ділі передавання віри сучасному світові. Сьогодні існує велика потреба в примиренні, в діалозі та взаєморозумінні, не в моралістичній перспективі, але саме в ім’я християнської вірогідності задля впливовішої присутності у дійсності нашого часу», – наголосив Святіший Отець, пригадуючи й про те, що справжня віра є невіддільною від особистої святості, як також від шукання справедливості. У цьому контексті він зазначив, що цьогорічна тема Тижня молитов була приготована християнами Індії, які «іноді покликані свідчити віру у тяжких обставинах». Смиренно крокувати з Богом означає також переступати бар’єри ненависті, расизму, суспільної та релігійної дискримінації.

 

Насамкінець, Папа ще раз пригадав про те, що «наше шукання єдності в істині й любові ніколи не повинно втрачати з поля зору відчуття, що єдність християн – це діло й дар Святого Духа», який перевищує наші сили. А тому, серцем діалогу є «духовний екуменізм, а особливо – молитва». Однак, «екуменізм ніколи не принесе тривалих плодів, якщо не супроводжуватиметься конкретними жестами навернення», які лежать в основі зцілення спогадів та взаємин. «Ось що є фундаментальним елементом наших екуменічних зусиль. Оновлення внутрішнього життя наших сердець і наших умів, яке відображається в щоденному житті, є вирішальним в будь-якому діалозі, на будь-якій дорозі до навернення».

 

Джерело: Радіо Ватикан