Особливе вшанування Непорочнозачатої Діви Марії в Римі
  • Птн, 07/12/2018 - 20:38

Від пожежників до Папи: як вічне місто вшановує Пречисту Діву Марію в урочистість Непорочного Зачаття

Громада Вічного Міста має особливу набожність до Непорочнозачатої Діви Марії. Тож у суботу, 8 грудня 2018 р., в урочистість Непорочного Зачаття представники різних станів прийдуть вшанувати Її до стіп статуї на Іспанській площі Риму.

Згідно зі звичаєм, першими будуть пожежники. На честь своїх 220 колег, які 8 грудня 1857 року інавгурували монумент, вони о 7:30 ранку піднімуться аж на вершину 12-метрової колони, на якій стоїть статуя, аби вкласти у руки Пречистої Діви гірлянду з білих квітів.

Заключним паломником стане Єпископ Риму, який прибуде на Іспанську площу о 16-й годині місцевого часу, щоби покласти до стіп Небесної Матері свій букет. Опівдні Святіший Отець зустрінеться з прочанами на площі Святого Петра у Ватикані, проказуючи молитву «Ангел Господній», а перед тим, як прибути на Іспанську площу, Папа Франциск відвідає базиліку Santa Maria Maggiore, щоб помолитись перед чудотворною іконою «Спасіння римського люду».

Історична довідка

Догма про Непорочне Зачаття Пресвятої Діви Марії була проголошена Папою Пієм ІХ 8 грудня 1854 року в Апостольській конституції «Ineffabilis Deus». А 1857 року, на відзначення цієї догми, на Іспанській площі в Римі встановлено високу гранітну колону, яку увінчує бронзова статуя Пречистої Діви Марії.

Починаючи від 1953 року, а започаткував цю традицію Слуга Божий Папа Пій ХІІ, щороку у день цього свята Єпископ Риму кладе квіти біля підніжжя статуї. Ця подія завжди збирає на самій площі та довколишніх вулицях десятки тисяч римлян. У ній бере участь також і вся міська рада, на чолі з міським головою.

Як вже було сказано, першими честь Пречистій Діві віддають римські пожежники. Під звуки сирен вони підіймаються пожежною драбиною, щоб піднести Богородиці вінок білих квітів. Відтак, біля підніжжя колони покладають вінки представники інших організацій, комунальних підприємств, церковних братств та асоціацій.

Святіший Отець прибуває ввечері. Папа проказує молитву до Пренепорочної Марії, віддаючи Їй честь від Риму та всієї християнської спільноти, благаючи в Непорочної Божої Матері материнського захисту та опіки для всього світу, особливо для найбільш потребуючих. Також і від його імені біля підніжжя колони кладуть квіти.