Особливістю християнської молитви є віра та відвага
  • Птн, 12/01/2018 - 18:29

Особливістю християнської молитви є віра та відвага, щоб вийти поза межі теперішніх труднощів. На цьому наголосив Папа Франциск, проповідуючи 12 січня 2018 р., під час ранкової Святої Меси у ватиканській резиденції «Дім Святої Марти», вказуючи, що молитва, якій бракує мужності, не є християнською.

Посилаючись на чуда, описані в 1-му розділі Євангелії від святого Марка, в яких розповідається про оздоровлення прокаженого та паралітика, Святіший Отець вказує, що вони з вірою молились за своє зцілення від недуги. Паралітик був настільки сміливий, що кинув виклик Ісусові: «Якщо хочеш, то можеш мене зцілити!» (Мк 1, 40). Ісус негайно відповідає: «Хочу, будь чистий!» Тому, як навчає Свята Євангелія, для віруючих чудо є можливим.

«Щоразу, коли наближаємось до Господа, аби в Нього щось попросити, ми повинні виходити з віри та молитись з вірою», – мовив Єпископ Риму, додаючи що не можемо молитись немов «папуги», не цікавлячись тим, чого просимо. А якщо так трапиться, то слід просити в Господа «допомогти нашій маленькій вірі», також і перед обличчям труднощів. В Євангелії знайдемо багато прикладів того, як потребуючі допомоги мали проблеми, щоб наблизитись до Господа, але сміливо їх долали. І такі євангельські епізоди є для нас прикладом. Паралітика спускають через дах, бо було неможливо доступитись до Ісуса. Якщо захочемо, то знайдемо розв’язку, зможемо подолати труднощі, підкреслив Папа Франциск. «Треба мати сміливість наблизитись до Господа, коли виникають труднощі... Часто потрібно терпіння і вміння чекати потрібного часу, однак, не піддаватись, але завжди прямувати вперед».

Святіший Отець навів приклад святої Моніки, матері святого Августина, яка дуже довго наполегливо молилась і плакала, аби виблагати навернення сина. І це їй вдалось. За словами Папи, вона є однією з тих святих, які наважились кинути виклик Богові, навіть якщо відразу не отримали того, про що просили.

«Християнська молитва зроджується з віри в Ісуса і з вірою завжди йде вперед, незважаючи на труднощі», – наголосив Його Святість, пригадуючи старозавітного Авраама, який у віці ста років отримав обіцянку, що буде батьком багатьох народів, і, за словами святого Павла, повірив і був виправданий.

Папа Франциск підкреслив, що Господь сказав нам: «Просіть, і дасться вам» (Мт 7,7), та закликав взяти ці слова до серця й довіряти, але завжди з вірою та повною віддачею.  «В цьому полягає сміливість християнської молитви. Молитва, яка не є відважною, не є молитвою християнською», – сказав Святіший Отець.