Оспівував комунізм і став католиком
  • Срд, 11/06/2014 - 10:44

Бард в'єтнамської революції став католиком. «Наприкінці свого життя, я отримав величезну радість», пише 87-річний То Хай у день свого хрещення.

У дитинстві він відвідував школу, яку провадили католицькі монахині. Однак у 18 років То Хай вступив до Комуністичної партії. Він був одним з перших революціонерів. Вдивляючись в ідеали Хо Ши Міна, він став головним композитором і поетом комуністичного режиму. Однак не отримав ні слави, ні вдячності від влади.

Як він зізнається тепер, злочини комуністичної влади зрозумів кілька років по тому, як почав оспівувати комунізм. Однак ще впродовж багатьох років не мав мужності порвати з партією і залишався на митцем режиму, щоб заробити собі на життя. Я звільнився лише 1986 року, коли став пенсіонером, – 5 років тому написав у своїй автобіографії «Мемуари боягуза» митець.

Минулого місяця, 28 травня, він був хрещений у церкві редемптористів в Хошиміні, де взяв собі нове ім'я – Франциск. «Після багатьох безсонних ночей я знайшов шлях до того, що є правдивою істиною, заради якої варто жити. Я знайшов голос, який відкинув в дитинстві: я звернувся до Бога! Моє серце будете жити відтепер через віру в Бога, зло зазнало поразки, я буду мати можливість жити без страху, до дня, коли навічно закрию очі в цьому житті», – написав Франциск То Хай у своєму приватному визнанні віри.