Останнє молитовне прощання у Львівській катедрі зі світлої пам’яті єпископом Станіславом Падевським
  • Чтв, 06/04/2017 - 09:52

5 квітня Львівська Архідієцезія віддала останні почесті світлої пам’яті єпископу Станіславу Падевському, котрий в 1998-2002 рр. у цьому храмі здійснював служіння як Єпископ-помічник Львівський. 

Напередодні до катедри привезено труну з тілом покійного, котрий 27 січня 2017 року помер у Польщі. Попрощатися з пастирем прибули духовенство, монашество і миряни. Із Закарпаття приїхав Єпископ Мукачівський Антал Майнек.

Урочисту заупокійну Месу очолив архієпископ Мечислав Мокшицький, котрий у своїй проводі пригадав найважливіші віхи життя і служіння Церкві монах капуцин, священик, пастир Станіслав Падевський. Він народився 18 вересня 1932 року у селі Нова Гута біля Бучача. Внаслідок вимушеної репатріації поляків разом з родичами опинився у повоєнній Польщі. Після закінчення школи Господнє покликання привело його Ордену капуцинів. Спогади дитинства поманили його в 1988 році до душпастирської праці в Україні, яка ще перебувала в складі Радянського Союзу. Служив у Барі, Полонному, Києві, Шепетівці та в Старокостянтинові, де домігся повернення храму і монастиря. Далі служив у Вінниці та в навколишніх місцевостях. 13 квітня 1995 року св. Йоан Павло ІІ призначив його Єпископом-помічником Кам’янець-Подільської дієцезії, і 10 червня того ж року в катедрі в Кам’янці-Подільським був висвячений на єпископа архієпископом Антоніо Франко, тодішній Апостольським нунцієм в Україні. Через три роки отримав призначення до Львівської архідієцезії, де до 4 травня 2002 року допомагав Митрополиту Львівському Кардиналу Мар’яну Яворському. Св. Йоан Павло ІІ призначив єпископа Станіслава Падевського першим Ординарієм Харківсько-Запорізької діє цезії, де служив до 19 квітня 2009 року. Будучи єпископом-емеритом, здійснював служіння в капуцинській спільноті в Польщі та в Україні. 1 липня 2012 року знову повернувся до Польщі і був монастирі Сендзішові Малопольському, де 29 січня 2017 в своїй келії відійшов по вічну нагороду до Господа.

«Споглядаючи на завершене життя Єпископа Станіслава, прагну, аби ми подивилися на цю подію очима віри, яка дозволяє нам краще зрозуміти таємницю смерті» – мовив у проповіді архієпископ Мечислав Мокшицький.

Львівський митрополит з вдячністю підкреслив, що померлий єпископ Станіслав Падевський став наріжним каменем Харківсько-Запорізької дієцезії, виконавши прохання св. Йоана Павла ІІ. «Складаємо подяку за мудрі й виважені рішення та пастирську відвагу, що знайшли вияв в солідарності з людьми та відвагу в захисті їх гідності та громадських прав» - сказав архієпископ Мокшицький. Окремо подякував а служіння у Львівськой архідієцезії, в львівській катедрі. Адресував також подяку Ордену Капуцинів, зокрема спільноті в Сендзішові Малопольському, котра опікувалася єпископом Станіславом на схилі його земного шляху.

Останні почесті єпископу Станіславу Падевському будуть віддані також у Кам’янець-Подільській та Харківсько-Запорізькій дієцезіях.