Останній день Папи в Болівії: відвідини в’язниці, зустріч з єпископами і відліт до Парагваю
  • Птн, 10/07/2015 - 19:11

П’ятниця, 10 липня 2015 р., третій та останній день перебування Папи Франциска в Болівії, розпочалася із приватної Святої Меси в резиденції, де він проживав, попрощавшись з якою він від’їхав до в’язничного комплексу «Санта-Крус-Палмасола», де провів зустріч із в’язнями, яка відбулася на спортивному майданчику пенітенціарної установи, яка вважається однаєю з найгірших в’язниць Латинської Америки.

Цей закладу розділений на різні підрозділи відповідно до категорій осіб, позбавлених волі. Чоловічий павільйон «PS4», який приймав Папу, відкритий для денних відвідувань: 2800 в’язнів мають змогу проводити час зі своїми родичами у своєрідному селищі під охороною. Тому, не слід дивуватися, що на зустрічі з Наступником святого Петра було, серед іншого, багато дітей, що пов’язане також з тим, що болівійське законодавство дозволяє матеріям жити у в’язниці з дітьми, яким не виповнилося 6 років.

Святіший Отець особисто підходив до хворих в’язнів та до матерів з малими дітьми, вітаючись та обіймаючи їх. Вислухавши свідчення кількох в’язнів, Папа зауважив, що не міг відлетіти з Болівії, не прийшовши сюди, щоб «поділитися вірою на надією, які зроджуються з любові, принесеної в жертву на хресті». «Дякую, – сказав він, – за те, що ви мене прийняли. Знаю, що ви готувалися і молилися за мене. Дуже дякую».

Наступник святого Петра «з усією впевненістю» сказав до в’язнів, що перед ними стоїть «прощена людина, людина, спасенна від численних гріхів». «Я не маю забагато що дати вам», – додав він, зазначаючи, що прагне поділиться з ними тим, що має та любить – «Ісуса Христа, Отцеве милосердя», Який прийшов, щоб вчинити видимою Божу любов до нас, Який віддав життя за те, «аби повернути нам втрачену гідність».

Згадавши про те, що Апостоли також були ув’язнені, Папа звернув увагу на те, що була одна важлива річ, яка їх підтримувала – молитва, приватна і спільнотна. Вони молилися і за них молилися. А впевненість у тому, що коли Ісус входить в життя, то людина перестає бути в’язнем минулого, є спонукою «працювати над своєю гідністю». «Ув’язнення не означає виключення, тому що ув’язнення є частиною процесу ресоціалізації», – наголосив Святіший Отець. А звертаючись зі словами заохочення до персоналу установи, Папа підкреслив, що вони виконують «фундаментальне громадське служіння», яке вимагає «підводити, а не понижувати, повертати гідність, а не впокорювати».

«Прошу вас молитися за мене, бо я також помиляюся і потребую покути», – сказав Святіший Отець, запросивши всіх присутніх провести хвилину в молитовній тиші, перед тим, як уділити Апостольське благословення.

Із в’язниці Глава Католицької Церкви від’їхав до парафії Святого Хреста на зустріч з Єпископатом Болівії, що є останньою зустріччю в рамках перебування у Болівії, після завершення якої Папа від’їде до аеропорту, звідки відлетить до Парагваю – третьої країни, яка буде заключним етапом його другої Апостольської подорожі до Латинської Америки.

Після двогодинного перельоту, подолавши 1000 кілометрів та пролетівши над Аргентиною, літак з Папою на борту приземлиться у столиці Парагваю місті Асунсьйон. В міжнародному аеропорту відбудеться церемонія привітання, під час якої, однак, не передбачено промов, адже після короткого відпочинку в Нунціатурі, Святіший Отець здійснить візит ввічливості до Глави Держави, яка буде поєднана із зустріччю з представниками влади.

Радіо Ватикан