Останній шанс для лефевристів?
  • Пон, 18/02/2013 - 22:39

Архиєпископ Герхард Людвіг Мюллер написав листа до Священичого братства Св. Пія Х, в якому просить його керівництво до 22 лютого надати позитивну відповідь на пропозицію Ватикану.

Як повідомляє відомий ватиканіст Андреа Торніеллі, лефевристам дають останній шанс. Після того, як Архиєпископ Августін Ді Нойя написав в грудні минулого року їм «особистий» і високо духовний лист, 8 січня на адресу їх провідника, єпископа Бернарда Фелле прийшов новий лист за підписом Префекта Конгрегації доктрини віри, Архиєпископа Герхарда  Людвіга Мюллера. У листі єрарх встановлює крайній термін 22 лютого, до якого лефевристи повинні надати остаточну відповідь щодо прийняття чи не прийняття ними «Доктринальної преамбули». «Доволі драматичний крок у світлі відставки Бенедикта XVI», – зазначає ватиканіст.

Існування такого листа підтвердив абат Клод Барте, котрий уважно стежить за перебігом взаємин між Римом та традиціоналістами. В інтерв’ю для «Présent» 16 лютого він зазначив: «Усім відомо, що Комісія «Ecclesia Dei» 8 січня надіслала єпископу Фелле лист, і що він повинен відповісти до 22 лютого, свята Престолу апостола Петра. Це також може бути день заснування Прелатури Св. Пія Х. Якщо це справді станеться, то відзначатиме дійсне закінчення Понтифікату  Бенедикта XVI: реабілітацію Монс. Лефевра».

На думку абата Барте, гра ще не закінчилася. Видається, що навряд чи лефевристи погодяться підписати надіслану їм в червні минулого року Доктринальну преамбулу.  Як зазначає французьке католицьке видання «La Croix», якщо Братство Св. Пія Х не надішле відповідь до 22 лютого, Рим має право звертатись до кожного окремого священика з Братства напряму (не звертаючись перше до провідника Фелле) і скеровувати їм індивідуальне запрошення повернутись до єдності з Римом.

За матеріалами Vatican Insider