Освітяни Волині вшанували пам’ять великого митрополита Андрея Шептицького
  • Пон, 07/12/2015 - 13:54

Такі особи вже за життя належать до історії, а їх постаті, увіковічнені в портретах і монументах, мають право на почесне місце в національному пантеоні їх націй. (Микола Вороний, 1926 р. Б.)
У рамках святкування року Митрополита Андрея Шептицького хто, як не ті, що вчать школярів історії та відповідають за виховання у них патріотизму й національної свідомості, 3 грудня 2015 року, зібралися на науково-теоретичний семінар для вчителів суспільно-гуманітарного циклу з теми «Постать Андрея Шептицького у контексті вітчизняної історії та сучасних суспільних реалій», прагнучи осягнути феномен Великого Митрополита.

Семінар відбувся на базі Маяківської загальноосвітньої школи. Ініціаторами заходу були педагогічний колектив школи, кафедра теорії та методики викладання шкільних предметів ВІППО та Відділ освіти, молоді та з питань фізичної культури і спорту Луцької районної державної адміністрації.

У заході взяли участь:

Осінська Тамара Петрівна - директор ЗОШ І-ІІІ ст. с. Маяки;
Шудра Сергій Аркадійович – заступник директора з навчально-виховної роботи ЗОШ І-ІІІ ст. с. Маяки;
Томаченко Олександр Володимирович  в. о. начальника відділу освіти, молоді та з питань фізичної культури і спорту Луцької районної державної адміністрації;
Врублевська Оксана Йосипівна – завідувач Луцького районного методичного кабінету;
Миць Мар’яна Ярославівна – доцент кафедри теорії та методики викладання шкільних предметів ВІППО, кандидат історичних наук;
Сосновська Тетяна Михайлівна – старший лаборант кафедри менеджменту освіти ВІППО;
Баюк Геннадій Володимирович -  вчитель історії ЗОШ І-ІІІ ст. с. Забороль;
Бороденко Людмила Вікторівна – вчитель історії ЗОШ І-ІІІ ст. с. Лаврів;
Токарук НаталіяРостиславівна вчитель історії ЗОШ І-ІІІ ст. с. Маяки.
В контексті обговорення проголошеної доцентом М. Я. Миць доповіді «Державотворчі процеси України в теоретичній спадщині митрополита Андрея Шептицького» учасниками семінару були озвучені наукові повідомлення, присвячені таким проблемам:
•  Митрополит Андрей Шептицький і новітня історія України;
• Митрополит Андрей – великий гуманіст та патріот;
• Робота з батьками у світлі вчення митрополита Андрея Шептицького;
• Вплив ідей Андрея Шептицького на виховання молоді.
У радянські часи праці Митрополита були забуті в Україні, а його вчення і діяльність подавалися в перекрученому вигляді. Сьогодні вчені, вчителі та й учні можуть неупереджено зробити свої висновки. Саме тому певну увагу ми приділили історіографічному та джерелознавчому аспекту, а також археографічному огляду публікацій.

 

Під керівництвом вчителя історії Н. Р. Токарук присутні переглянули учнівські презентації про життя і діяльність Андрея Шептицького та запропоновані цікаві форми й методи вивчення історії України в школі.
Учасники семінару прийшли до спільного висновку про необхідність використання у своїй повсякденній роботі вчителя та вихователя спадщини Андрея Шептицького, яка у сучасних суспільно-політичних реаліях України є надзвичайно актуальною.