Освячена вода і все про неї. Чи потрібно її набирати літрами, стрибати в ополонку і ще багато корисного
  • Чтв, 17/01/2019 - 11:37

Свято Богоявлення або Хрещення Господнє завершує різдвяний святковий цикл. Пропонуємо кілька цікавих думок про те, яке духовне наповнення цих традицій, для чого освячувати воду, скільки зберігати її, як використовувати чи можна прати після Йорданських свят?

Про це все від духівника Українського Католицького Університету о. Ігоря Пецюха.

Який запас освяченої води потрібен на рік?

Нема визначеної норми, навіть немає обов’язку тримати свячену воду вдома. Потрібно, щоби вона була в церкві, щоб її мали священики і могли використовувати в обрядах посвячення.

Тобто воду освячують не тому, що мусять, а тому, що бачать у цьому зв’язок свого духовного життя з матеріальним світом.

Освячення води — усвідомлення, що вхід Бога у світ преображує його.

Освячена вода — не чарівна, але має благодатні властивості для тих, хто її з вірою приймає.

Кожна щира молитва — це входження людини в Божественне, яке преображує матерію. Так у кожній Євхаристії молитва Церкви преображує хліб і вино, а під час Йорданського водосвяття — воду.

Як відрізнити освячену воду від звичайної?

На фізичному, хімічному рівнях — ніяк. Можемо лише знати, що вона освячена. Зі свого досвіду знаю, що ця вода не псується. Існує думка, що у воду під час свячення вкладають золотий або срібний хрест і саме через це вона консервується і не псується, але на парафії, де я служу, освячуємо воду дерев’яним хрестом. Звісно, вона таки може зіпсуватися, якщо, наприклад, зберігати її у брудному посуді. Тому не потрібно цього факту абсолютизувати.

Як використовувати цю воду?

Немає чіткого регламенту її використання для мирян. Традиційно нею окроплюємо/ся або п’ємо. Кожен знайде свій шлях, як ця вода йому послужить. Вона має насамперед спонукати до контакту з Богом. Коли ми п’ємо її чи окроплюємося нею, то очікуємо від Бога духовної благодаті.

Чи можна використовувати освячену воду замість ліків?

Це не медичний препарат. А засіб нашого духовного життя. Церква не заохочує вірних відмовлятися від ліків, замінюючи їх молитвою. Проте через те, що багато хвороб мають духовний контекст, то використання разом із медикаментами свяченої води може бути корисно й потрібно. Але лише разом, а не замість.

Чи обов’язково купатися на Водохреща в ополонці?

– Ні! Ця традиція не має українського коріння і духовного значення. Вона може мати символічне прочитання як „спомин нашого хрещення“. Та це швидше нагадує моржування.

Важливо відрізнити суть свята від традицій довколо нього. Купатися в ополонці — не гріх, але не потрібно пов’язувати це з очищенням чи іншими благодатями. Корисніше буде провести цей час у храмі на молитві.

Для чого щороку на Водохреща та й увесь тиждень опісля священики окроплююють домівки парафіян?

Традиція річної періодичності виникає з того, що церковні свята святкуємо раз на рік. Загалом тут йдеться не стільки про освячення дому, хоча в нашій східній традиції воно пріоритетне, але це також і зустріч священика з парафіянами. Це – душпастирські відвідини з Йорданською водою.

Якщо влити трішки свяченої води в посудину зі звичайною, то вся буде освяченою?

Так! Вода освячується молитвою. Не обов’язково зачерпувати банкою ту воду, в яку священик опускав хрест, достатньо бути присутнім із нею на молитві. Нема розбавленої святості. Вона діє яу духовний феномен. Навіть однієї краплі води достатньо, щоби було освячене ціле озеро.

Чи можна після Водохреща прати?

Колись прали на ріці й воду святили там само. Тому люди не прали. У нашій Церкві це було як пошана до обряду. Неправда, що вся вода у світі, у водопроводах, свята і що не можна вмикати пральну машину, бо Йорданські свята. Це — хибний висновок.

Як утилізувати освячену воду?

Освячені речі утилізуємо по-іншому, ніж звичайні. Це вияв нашої поваги до святості. Для церковних й освячених речей є два способи: спалення або закопування. А якщо йдеться про воду, то виливаємо її там, де люди не топчуть ногами і звірі не ходять. Найпростіше — полити вдома квіти або газон.

Адаптація за Духовність