Освячення каплиці парафії св. Івана Павла ІІ
  • Птн, 06/10/2017 - 16:52

Увечері 5 жовтня, в новозбудованій тимчасовій каплиці в парафії св. Івана Павла ІІ зібралися парафіяни та гості, а також прибули священики з околичних парафій щоб разом святкувати першу Євхаристію в каплиці на місці якої буде зведено церкву та центр св. Івана Павла ІІ.

У своєму слові, настоятель парафії о. Григорій Дарус вітаючи Митрополита архієпископа Мечислава Мкошицького і дякуючи за присутність, привітав також о. Станіслава Павлічека, котрий народився у с. Сокільниках де постає парафія, а зараз служить у Вроцлаві і греко-католицьких священиків з Філософсько-Богословського Факультету УКУ, де парафія зароджувалася і розвивалася.

- Нехай Господь допомагає щоб цією першою Службою Божою ми могли розпочати відновлення нашого життя в Ісусі Христі.

Розпочинаючи Літургію, Митрополит освятив вівтар та каплицю і розпочав Євхаристію.

На початку своєї проповіді Архієпископ Мечислав пригадав як півтори роки тому, 16 червня 2016 року, Держсекретар Ватикану Кардинал Пєтро Паролін освятив наріжний камінь під будівництво храму та центру св. Івана Павла ІІ, свідками чому були присутні парафіяни та гості.

- Храм і Центр св. Івана Павла ІІ є символом вдячності Богові за 25-ліття відновлення структур Латинської Церкви в Україні та 15 річницю Апостольського Візиту св. Івана Павла ІІ в Україну – пригадав Митрополит текст булли вмурованої в наріжний камінь храму св. Івана Павла ІІ.

- Duc in altum! Виплинь на глибінь, львівська латинська Церкво! Господь з Тобою! Не лякайся труднощів, які також і сьогодні є на твоєму шляху. З Христом здобудеш перемогу! – закликав Митрополит словами св. Папи, які він сказав у Львові.

У святкуваннях взяв участь Голова Сокільницької сільської ради - Сулимко Тарас Михайлович, і Щербатий Олег Романович – заступник начальника Слідчого ізолятора на вул. Городоцькій, ("Бригідки"), де парафіяни проголошують вязням Слово Боже і для яких виготовляють фігурку Матері Божої.

Настоятель о. Гжегож Драус подарував памятну таблицю для Українського Католицького Університету вручаючи її присутнім греко-католицьким священикам, а срібний хрест для парафії подарував о. Станіслав Павлічек, уродженець Сокільників.

Дякую за ваше свідчення віри, глибокої віри, бо ми розпочинали від маленького зерна, яке як бачимо розрослося і розростається, і думаю буде розростатися все більше. Якби не ваша, наша віра ми би не розпочали будови цього храму і не освячували би сьогодні цієї каплиці – сказав на завершення Літургії Митрополит Мечислав Мокшицький.

Після Євхаристії архієпископ Мечислав Мокшицький, благословив присутніх мощами св. Йоана Павла ІІ, котрі він передав настоятелю о. Ґжеґожу, висловлюючи побажання щоб святий покровитель завжди випрошував необхідні благодаті для парафіян та священиків парафії.

На головній стіні каплиці розпочато малювання копії ікони Матері Божої Милостивої з Митрополичої Базиліки, яка є як знак, того що парафія росте, будує храм. Той образ буде малюватися далі щоб ми могли більше вірити і любити. Отець Ґжеґож закликав усіх бажаючих приходити до каплиці щоб і самому взяти участь у написанні цієї ікони.

Своїм співом та грою на інструментах Літургію прикрасив парафіяльний гурт «Lux Mundi».

Богу подяка і хвала за все!

Історична довідка про римо-католицьку спільноту у Сокільниках:

Перша письмова згадка про Сокільники датується 1392 роком, а 1393 року поселення отримало магдебурзьке права. Українське (руське) населення села протягом століть було заміщено польським - напередодні Ісв. війни із 3119 його мешканців лише 56 значились русинами. Нині частина Сокільників вже стала південними вулицями Львова, а село впритул прилягає до міста.

Парафія у Сокільниках постала 8 листопада 1396 року коштом старости генерального руського Яна з Тарнова. Відомо, що спалений татарами на початку XVII століття костел було відновлено вже як мурований та консекровано архієпископом Яном Скарбеком 1717 року. У 1765 році цей храм замінив новий в стилі бароко, споруджений за кошти власниці села Пелагії Потоцької та місцевого пароха о. Вацлава Бонкальського, який консекрував архієпископ Вацлав Сераковський під час візитації парафії 1774 року. Проте і цей костел 1885 року було розібрано.

У 1890-1894 роках під керівництвом інженера Левінського зубудували нову, більшу за розмірами муровану святиню. Консекрував новий храм 1896 року єпископ Йосиф Вебер, а першим його настоятелем став о. Ромуальд Сталкієнь. Під час військових дій у 1918 році згорів парафіяльний будинок разом із архівом. У 1932 році відбулось оздоблення інтер`єру костелу. 1946 року настоятель о. Юліуш Бажицький разом із частиною костельного майна та парафіян виїхав до Польщі. Храм передали православним, проте з 1990 року він є греко-католицькою церквою Різдва Богородиці.

І тепер в Сокільниках знову буде римо-католицька парафія.