Освячення пам'ятника Кир Йосифа Боцяна
  • Чтв, 24/11/2016 - 10:12

22 листопада на Янівському кладовищі у Львові відбулося освячення надгробного пам'ятника Луцькому єпископові Кир Йосифу Боцяну. Саме владика Йосиф був призначений на Луцьку катедру Слугою Божим праведним Митрополитом Андреєм, однак призначення було титулярним, оскільки російський уряд на той час уже зліквідував Луцьку єпархію.. На урочистість, присвячену пам'яті владики прибули Високопреосвященний Кир Ігор Возьняк, Митрополит Львівський, Кир Йосафат Говера, екзарх Луцький, рекотрат та студенти Львівської Духовної Семінарії Святого Духа та чисельне духовенство Луцького екзархату.

У завершальному слові після панахиди та освячення пам'ятника владика Ігор нагадав історію життя владики Боцяна та побажав розвитку нашій Церкві на Волині.

Після урочистостей всі охочі відвідали катедральний храм Львівської архиєпархії, в котрому молились подвижники віри христової праведний Митрополит Андрей, Патріарх Йосиф, храм в котрому молився владика Йосиф, будучи помічником при Кир Андреєві Шептицькому. Настоятель храму, о. Роман Кравчик помолився з паломниками із Волині на гробах Митрополита Андрея та Патірарха Йосифа, а також поділився певними моментами із життя Львівської катедри.

В пообідній час паломників з Волині чекала не менш захоплива екскурсія, присвячена Митрополиту Шептицькому та його братові Архимандриту Климентію в храмі Блаженного Климентія Шептицького, що по вул. Кривоноса 1 у Львові. Екскурсію провів єромонах-студит Севастьян Дмитрух, котрий є завідателем фондів "Студіону", головою комісії сакрального мистецтва Львівської архиєпархії та дирекотором музею сакрального мистецтва ім. Антонія Петрушевича. Отець Севастьян звернув увагу слухачів не тільки на постаті двох великих мужів - Климентія та Андрея, а також не обминув увагою і родину Шептицьких котра дала Католицькій Церкві багатьох мучеників та ченців.