Отець Андрій Логін, керівник проєкту COVчег, розповів, що вдалося зробити за один місяць
  • Птн, 01/05/2020 - 16:46

30 квітня о. Андрій Логін, ідейний натхненний і керівник проєкту COVчег, поділився із журналістами результатами служіння Церкви в рамках цієї ініціативи. У пресконференції, проведеній в онлайн-режимі на платформі Zoom, взяли участь журналісти львівських видань і представники церковних пресслужб різних рівнів.

«Приємно, що проєкт, з благословення митрополита Ігоря Возняка, вдалося не лише втілити в життя, але й що він продовжує жити і до нього долучаються й інші конфесії», – зазначив на початку конференції о. Павло Дроздяк, модератор онлайн-зустрічі.

Представляючи журналістам результати діяльності COVчегу, о. Андрій Логін зазначив, що «ця програма є інструментом милосердя, яким можемо орудувати», і пригадав, що діяльність працівників і волонтерів COVчегу відбувається у трьох напрямках – медичному, соціальному та психологічному. За місяць існування проєкту вдалося досягнути таких результатів:

  • медичний – виїзна бригада медиків здійснила 32 виїзди до осіб із симптомами COVID-19 та осіб, які повернулися з-за кордону, але не мають укладеного договору із сімейним лікарем; медики шпиталю Шептицького у Львові провели 295 консультацій онлайн із пацієнтами, які зателефонували на номер 0-800-20-01-20; проведено 244 експрес-тести;
  • соціальний – 85 волонтерів доставили 1821 продуктовий набір до домів потребуючих, згідно зі списками потребуючих осіб, узгоджених із міською радою Львова. Продуктові набори готували три львівські кухні: шпиталю Шептицького, Патріаршого дому і храму Воскресіння, що на вул. Городоцькій;
  • психологічний – під час індивідуальних розмов чи вебінарів надано психологічну допомогу понад 2000 особам.

«Без жертводавців, загальна сума надходжень від яких за цей місяць становить 413 928 грн 54 коп., було б неможливо здійснити всіх цих ініціатив, – наголосив о. Андрій Логін і додав, – тому хочу висловити їм особливу вдячність».

Серед труднощів, із якими зіштовхувалися працівники і волонтери COVчегу протягом місяця активної діяльності, священник назвав відсутність достатньої інформації про потребуючих осіб: «Наша праця показала приховані потреби: є чимало людей, які не можуть бути документально заявлені як соціально незахищені, адже формально ними хтось мав би опікуватися. Власне, про це ми дізналися від священників різних конфесій».

Іншим викликом, на переконання директора шпиталю Шептицького у Львові, є брак уваги до психічного здоров’я медичних працівників. «Працівники медичної сфери, які мають свої страхи, – несуть вони вірус додому чи ні, – потребують особливої опіки. Вони потребують турботи про психічне здоров’я. Це вияв як професіоналізму, так і поваги до людської гідності, і про це ми говоритимемо із керівництвом лікарень».

На завершення, працівники інформаційної сфери мали змогу поставити керівнику COVчегу свої запитання, а отець Андрій висловив сподівання, що згодом функціонуватимуть дві мобільні бригади, а не одна; а також що кожного дня дедалі більше людей дізнаватимуться про COVчег, і як команда COVчегу, так і кількість жертводавців щоразу збільшуватиметься: «Християнство сьогодні є живим і діяльним через приклади ось такого служіння. COVчег є одним зі свідчень служіння Церкви в умовах пандемії. Хто вперше про нього чує, закликаю долучитися – молитвою, добрими справами чи матеріальною допомогою».

Дізнатися більше про активність COVчегу та долучитися до команди працівників і волонтерів можна за допомогою Фейсбук-сторінки проєкту.