Отець Андрій Стадницький про молитовники для людей з поганим зором: «Є люди, які є спраглими за такими речами!»
  • Втр, 05/02/2019 - 17:07

Відчути, послухати та навіть прочитати молитву відтепер для людей з вадами зору стало значно зручніше! Катехитична комісія Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ у співпраці з «Воскресіння. Живе радіо» випустила аудіозаписи молитов із молитовника «Прийдіте поклонімся».

Однак цей проект є лише частиною значно більшого задуму, адже світ побачив молитовники зі збільшеним шрифтом (кеглем) й шрифтом Брайля. Отож про те, як люди з поганим зором можуть молитися комфортніше та без будь-яких труднощів, спеціально для Департаменту інформації УГКЦ розповів отець Андрій Стадницький – голова Катехитичної комісії Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ.

«Тривимірний» молитовник: ідея та задум

Ідея з’явилася тоді, коли одночасно з кількох «джерел» надійшла потреба в таких ініціативах. Наші голови єпархіальних катехитичних комісій почали говорити, що єпархії потребують матеріалів для осіб з вадами зору. У них була думка, щоб з’явився молитовник шрифтом Брайля. Адже деякі люди бажають мати молитовник, щоб могти помолитися за його допомогою.

Згодом я познайомився з головою Львівської організації УТОС (Українське товариство сліпих). Керівник Львівського осередку УТОС Любов Кукуруза давно говорила мені про те, що їм необхідний аудіомолитовник.  Мовляв, молитовник шрифтом Брайля – це супер, але потрібен ще аудіоформат, бо для цього не треба багато затрат, достатньо добре начитати молитви.

Невдовзі Синод Єпископів УГКЦ доручив нашій комісії зробити молитовник шрифтом Брайля. Тож коли всі три «доріжки» зібралися, то ми вирішили сісти за стіл власне з самими людьми, які погано бачать, і почути, а чого ж вони потребують насправді. Вони озвучили ці три формати, тому такий «тривимірний» вибір молитовника почав реалізовуватися. Ми робили цей проект з фахівцями. Спочатку ми його підготували й передали жертводавцям. Після отримання коштів ми почали працювати зразу над втіленням цієї ідеї.

Молитовник шрифтом Брайля: реалізація та поширення

Ми дізналися, що в Києві найкраще друкують продукцію шрифтом Брайля. Тож ми підготували вибрані молитви на основі молитовника «Прийдіте поклонімся». Тираж такого молитовника – 1,5 тисячі екземплярів. Слід зауважити, що він розійшовся безкоштовно та швидко в наших єпархіях через голів катехитичних комісій. Відомо, що в єпархіях проводили презентації (наприклад, у Чернівцях і Харкові). Ми не брали за видання жодної оплати, бо жертводавці дали на це кошти. Частина примірників була передана для УТОСу.

Видання зі збільшеним кеглем: зручний формат, зокрема для людей старшого віку

Молитовник з великим розміром шрифту вийшов у більшому тиражі – п'ять тисяч примірників (видавництво «Свічадо»), бо ним можуть користуватися, наприклад, наші бабусі та дідусі. Адже у старшому віці чимало людей погано бачать. Туди ввійшли ті самі молитви. Шрифт узгоджувався безпосередньо з людьми з вадами зору. Ми приносили їм зразки і вони підтвердили той шрифт і розмір, який їм підходить.

Аудіомолитовник: відчути молитву на звук

Аудіомолитовник розповсюджується через мережу «Свічадо», голів катехитичних комісій в єпархіях, а певну частину ми подарували для товариства сліпих. Безперечно, його може придбати кожен охочий.

Запис було здійснено на «Воскресіння. Живе радіо». Озвучив молитви отець Юрій Цегельський. До аудіозбірника увійшли ті ж молитви, що й до інших молитовників, окрім молебнів, бо вони потребують більш співаного варіанту.

Ба більше, молитви є записані й викладені в Інтернеті. Можна завантажити кожну молитву окремо на свій смартфон, або ж всі – безкоштовно. Окрім цього, можна завантажити на телефон мобільний додаток і насолоджуватися озвученими молитвами.

Загалом ми працювали над цією справою майже півроку. До нас дійшли позитивні відгуки і ми розуміємо, що на це є попит. На жаль, ми не завжди усвідомлюємо, що є люди, які спраглі за такими речами. Їм також бракує духовної літератури. На мою думку, це справа всієї нашої Церкви.

  • Посилання на додаток:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tshevchuk.prayer

Оксана Войтко