Отець Атанасій Маквей з Канади: для примирення потрібен слушний час
  • Пон, 25/07/2022 - 11:37

Перед прибуттям Папи Франциска до Едмонтону (Канада), де є велика спільнота УГКЦ, журналіст Vatican News спілкувався зі священиком Едмонтонської Єпархії УГКЦ, порушуючи, серед іншого, тему примирення в контексті війни в Україні.

Тема Апостольської подорожі Папи Франциска до Канади – «Прямувати разом» – вказує на шлях прощення та примирення з корінними народами. Тему примирення не оминув наш колега Джанкарло Ла Вела, спілкуючись в Канаді зі священиком Едмонтонської Єпархії УГКЦ та істориком Церкви отцем Атанасієм Маквеєм.

Отець Атанасій розповів, насамперед, про те, що перші звістки про українських іммігрантів, що оселилися в місцевості поблизу Едмонтона, сягають 1891 року. «І з часом тут сформувалася українська громада, – пояснив він. – На початку більшість були греко-католиками і утворили велику громаду в Альберті й по всій Канаді. До них доєднувалися українці з різних хвиль імміграції: у дев’ятнадцятому столітті, потім у тридцятих роках, пізніше після Другої світової війни, і тепер знову маємо великий потік біженців через війну».

«Папа приїжджає сюди, в Едмонтон і, загалом, в Канаду, щоб здійснити процес примирення з корінними народами, але примирення в цей момент є дуже сильним почуттям, яке стосується також українців. Чи не так?», – таке запитання поставив журналіст, на яке отець Атанасій відповів наступне:

«Так, насправді наш єпископ Мотюк багато років бере участь у процесі, який тут має назву “Правда і примирення” з корінними народами, і всі українці – як греко-католики, так і католики латинського обряду – залучені до цього процесу примирення. Канада є багатокультурною та багатоетнічною культурою, і ми всі залучені до цього процесу».

Стосовно примирення українського та російського народів, священик зазначив, що Глава УГКЦ Блаженніший Святослав вже вісім років тому почав говорити про примирення. «Але в тому сенсі, – пояснив він, – що коли закінчиться війна, ми повинні почати процес примирення з росіянами. Однак у цей момент, коли війна триває, коли ще чиниться жорстокість, скажімо, тепер не час починати процес примирення. Але ми вже думаємо про це, тому що як християни, як католики ми повинні підготуватися завчасно: коли росіяни прийдуть просити прощення, примирення, то в той момент ми, очевидно, будемо готові пройти з ними через цей процес як християни. Примирення – це цінність і ми можемо молитися за це. Ми вже розпочали цей процес із нашими першими націями, корінними народами в Канаді, і в слушний час українці також стануть на цей шлях».