Отець Дермін: фільм «Liberami» не є реалістичним зображенням екзорцизму
  • Суб, 08/10/2016 - 18:23

Фільм режисера і антрополога Федеріка Ді Джакомо «Liberami» не є реалістичним зображенням служіння екзорцизму: про це заявив священик-домініканець Франсуа-Марі Дермін, екзорцист і президент Італійської групи суспільно-релігійних досліджень та інформації. Цей фільм був представлений як документальний і нагороджений на останньому Венеціанському кінофестивалі.

За словами о. Дерміна, фільм зроблений майстерно з кінематографічної точки зору, але документальним його не назвеш. Хоча режисер з повагою ставиться до екзорцизму, вона, будучи антропологом, вважає його таким собі видом соціальної послуги, що безкоштовно надається Церквою. Те, що відбувається на екрані, не відповідає церковному розумінню екзорцизму. У центрі подій - екзорцист, який діє абсолютно суб'єктивно,  не дотримуючись церковних обрядів і вчительства Католицької Церкви про екзорцизм. Таким чином, по фільму аж ніяк не можна судити про церковне служіння екзорцизму.

О. Дермін різко критикує той факт, що в заключних титрах автор висловлює подяку тим, хто нібито «уможливив створення фільму». Серед перерахованих імен - деякі представники Італійської групи суспільно-релігійних досліджень та інформації, а також доповідачі курсів екзорцизму і молитви звільнення, які щорічно організовуються при Папському інституті Regina Apostolorum. Однак ніхто з них не приймав участі у створенні цього фільму, а деякі навіть не знали про те, що йдуть зйомки на цю тему. «Зображення екзорцизму в цьому фільмі, - стверджує о. Дермін, - не відповідає тому, як він викладається на щорічних курсах в "Regina Apostolorum"".

Серед невідповідностей церковного розуміння екзорцизму священик, зокрема, зазначає поспішний діагноз, іноді неправильний або неповний. Наприклад, екзорцист з фільму говорить: «Якщо людина опиняється в цій ситуації, значить, вона була далекою від Бога». Але це неправильне твердження: серед жертв одержимості і диявольських мук були і святі, досить згадати святого Пія з П'єтрельчіно. Потім, на екрані екзорцист хапає жертву за волосся, кидає жмені освяченої солі в обличчя, виливає відро води на голову. Крім того, зображені миряни, які безпосередньо звертаються до диявола, проявляючи максимальну несвідомість і «нарцисизм», стверджує о. Дермін. Все це суперечить вченню Церкви про екзорцизм.

Священик вказує ще на один кричущий факт: екзорцизм у фільмі відбуваються на очах у публіки, а це не відповідає церковному служінню екзорцизму. Церква вимагає максимальної конфіденційності, оскільки досвід екзорцизму може створити в буквальному сенсі «масову одержимість», і під час ритуалу ніхто більше не буде в змозі визначити, де йдеться про справжній окультний вплив, а де ми маємо справу з масовим психозом. У церковному служінні екзорцизму, розповів о. Дермін, прийнято навіть стежити за тим, щоб один пацієнт не знав про іншого, у фільмі ж багато відбувається публічно, показано, як жертви виходять з-під контролю, а глядачі лякаються і приходять в сум'яття. Таким чином, підводить підсумок екзорцист-домініканець, факти, показані у фільмі "Liberami", не відповідає розумінню і служінню екзорцизму.