Отець Федеріко Ломбарді: Папа Франциск послідовний з Вченням Церкви
  • Срд, 31/07/2013 - 18:09

У світових засобах суспільної комунікації триває відлуння півторагодинної розмови Папи Франциска з журналістами на борту літака, яким вони поверталися з Бразилії до Риму після Апостольського візиту до Ріо-де-Жанейро. Щирість, почуття гумору, прямолінійність та свобода, з якою Святіший Отець відповідав на найрізноманітніші, іноді незручні, запитання, вразила всіх учасників розмови. Її модератором був о. Федеріко Ломбарді, Директор Ватиканського прес-центру, який в інтерв’ю для Радіо Ватикану поділився своїми думками з цього приводу.

«Скажімо, перша річ, яка мене вразила під час цієї розмови, – зазначив речник Апостольської Столиці, – це її тривалість, також і тому, що під час зворотної подорожі, після надзвичайно напруженого тижня, як це буває, навіть не розуміємо власного самопочуття: чи ще живі, чи ще маємо силу, чи, може, дуже втомлені... Папа, насправді, повністю виявив свою готовність, не зважаючи на те, що зізнався про свою втому – він про це сказав уже на початку – але він хотів, щоб не було обмежень для запитань, хоч іноді вони були важкі, а також недоречні запитання. Отож, його відкритість була повною, а ключем його поведінки була щирість і абсолютна спонтанність, що є дуже переконливим, вірогідним ключем. Немає нічого, щоб приховувати, немає нічого, про що не слід говорити правду, звичайно, говорячи відповідним чином, щоб тебе зрозуміли і щоб бути конструктивним».

Журналістка Ватиканського Радіо Ґабріелла Черазо зазначила, що відповіді Папи щодо деяких питань спровокували розмови про «абсолютну новизну, порівнюючи з попереднім вченням Церкви». Чи це справді так?

«Я б не сказав цього, – відповів о. Ломбарді. – Мені здається, навпаки, що саме у випадку, скажімо, ключових моментів, він дуже чітко покликався на традицію Церкви та її вчення». Зрештою, як підкреслив Директор Ватиканського прес-центру, Святіший Отець сам наголосив: «Я є сином Церкви», а тому, залишається послідовним з тим, що Церква навчає. «Щодо теми свячення жінок він був дуже чітким, кажучи, що це зачинені двері, а щодо гомосексуальності, то він послався на Катехизм Католицької Церкви, – пояснив о. Ломбарді, додаючи: – те, що є чітким в поведінці Папи Франциска, і, мабуть, найбільше вражає, та, в певному значенні, притягує до нього багато людей – це велика здатність допомогти зрозуміти тему Божої любові до всіх; той факт, що ніхто не повинен почуватися виключеним з Божої любові, Його милосердя, яке виходить назустріч ранам людства, щоб їх загоїти. Папа Франциск насправді почувається посланим звіщати цю Божу любов і милосердя. По-суті, також і його поведінка намагається показати цю близькість і любов Бога до всіх. Це, на мою думку, – зазначив речник Ватикану, – мабуть, найхарактерніша риса його понтифікату».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va