Отець Федеріко Ломбарді про Пасхальне Тридення з Папою Франциском
  • Птн, 29/03/2013 - 20:13

У п’ятницю, 29 березня 2013 р., у Ватиканському прес-центрі відбувся брифінг, під час якого о. Федеріко Ломбарді, ТІ, розповів журналістам про особливості богослужень Пасхального Тридення, які очолить Папа Франциск.

Насамперед, речник Апостольської Столиці розповів про деякі деталі попереднього дня. Так, відразу після Служби Божої з посвяченням мира Папа Франциск зателефонував до свого попередника Венедикта XVI та мав з ним тривалу розмову, яка була продовженням духу сопричастя з усім духовенством дієцезії, який переживається у Великий Четвер.

Далі Папа спожив обід з деякими священиками, які насправді були не його гостями, але архиєпископа Беччіу, Заступника Державного Секретаря, який, як вияв священичого братерства, віддавна має звичай запрошувати у Великий Четвер знайомих священиків на обід. Це душпастирі, які задіяні в різних соціальних служіннях. Коли Святіший Отець про це дізнався, виявив бажання приєднатися, і також став гостем архиєпископа Беччіу. Як зазначив о. Ломбарді, Папа був дуже радий цій нагоді зустрічі та обміну думками з римськими священиками.

Далі Директор Ватиканського прес-центру розповів про основні моменти богослужень Страсної П’ятниці, надавши інформації, корисні для журналістів, які їх коментуватимуть у прямому ефірі.

Наступна частина брифінгу стосувала Пасхального чування, яке розпочнеться в базиліці Святого Петра в суботу, 30 березня, о 20:30 місцевого часу. Отець Ломбарді звернув особливу увагу на символічне значення «Літургії світла», якою розпочинається це, чи не найбагатше символами, богослуження. Отож, в базиліці погашене все освітлення, а тоді з притвору розпочинається процесія з пасхальною свічкою і світло в храмі поступово засвічується, згідно з перебігом процесії. «На жаль, – зауважив о. Ломбарді, – завжди є спалахи світла від тих, хто робить фотографії, і ще не зрозуміли, що не повинні цього робити, принаймні цей один раз в році...». Іншим важливим моментом цього богослуження буде уділення Святих Тайн християнського втаємничення – Хрищення, Миропомазання та Євхаристії для чотирьох дорослих катехуменів.

Щодо ранкової великодньої Святої Меси, яку Святіший Отець очолить на площі Святого Петра, то Директор Ватиканського прес-центру пояснив, що вона розпочнеться о 10:15, щоб після її завершення Папа мав час піднятися на лоджію Ватиканської базиліки, звідки опівдні виголосить пасхальне послання та уділить урочисте благословення. З цієї причини також не буде проповіді після прочитання Євангелії, яка буде прочитана лише по-латині, на відміну від тих років, коли дата Пасхи збігається на Заході і на Сході, і тоді під час Літургії є також читання Євангелії по-грецьки та інші елементи східного обряду.

Щодо послання «Urbi et Orbi», то отець Ломбарді зазначив, що ще не має точної інформації про те, чи будуть вітання різними мовами, але висловив сподівання, що вони таки будуть, але дуже короткі.

Джерело: Радіо Ватикан