Отець Ігор Гнюс ОР: проблеми сімей починаються з браку католицького виховання
  • Чтв, 12/09/2019 - 09:22

У рамках приготування до Всеукраїнського конгресу сімей починаємо публікацію циклу міні-інтерв`ю з доповідачами, яких будемо чути протягом другого дня зустрічі. Цього разу розмовляємо з отцем Ігорем Гнюсом ОР. Домініканець матиме доповідь на тему: "Формація служителів сімейного душпастирства".

Отець Ігор, Ви належите до числа викладачів Інституту св. Томи Аквінського та Навчально-Катехетичного Центру "Дерево Життя" та залучені до формації сімейних консультантів. Які виклики стоять перед Вами?

В Інституті мені доручають перші лекції для І курсу зі вступу до Символу віри і вступу до Богослів’я, у другому семестрі читаю Фундаментальну теологію. У Катихетичному Центрі лекції ті самі що в інституті, але мушу прочитати їх у більш практичному сенсі.

Одна із пропозицій заочного навчання у НКЦ - дводенні курси раз на місяць протягом трьох років. Це досить обмежений час. У таких умовах, що Ви визначаєте пріорітетом?

Пріоритетом у навчанні і формуванні майбутніх катехитів та сімейних консультантів для нас являється утвердження їх у католицькій вірі, в Учительському Служінні Церкви. Крім того, також випрацювання навичок самоосвіти та внутрішнього переконання, що ще за мало знаю і завжди потрібно вчитись.

З іншого боку, йде мова не тільки про знання, бо те що людина знає як діє, наприклад, гравітація землі не збереже її від падіння. Прагнемо в нашому Катехетичному Центрі формувати розум, душу і волю наших студентів.

Яке, на Вашу думку, найболючіше місце сучасної сім`ї?

На мою думку, це атеїстичний і аморальний світ, який вдирається у розум, душу та волю сучасних людей, католиків зокрема. Проблеми сімей починаються з браку католицького виховання, сімейної катихизи, з браку взірців католицької родини.

Якщо сказати коротко, то це: криза віри, криза людини, яка не хоче шукати Божого Об’явлення та Божої Істини. Про це можна багато говорити, тому найголовніші, на мою думку, є дві причини кризи сім’ї на так званому «горизонтальному» рівні.

Перше – це редукція відносин чоловіка і жінки до рівня статевих відносин. Передчасна сексуальна ініціація, порнографія, брак скромності в одязі та поведінці, «блатна» й «крута» субкультура неминуче провадить до «профанації» Божо дару бути чоловіком, жінкою, батьком, мамою.

Друге – брак економічної свободи. У пострадянському просторі дуже важко молодим сім’ям жити на гідному матеріальному рівні. Щоби почати свій чесний бізнес потрібно карколомних зусиль, які не завжди можуть бути успішні. Тому заробітки за кордоном деколи стають початком кінця подружжя та сім’ї. Нажаль безпосереднім ворогом сім’ї є держава, починаючи від податків і закінчуючи освітою.

Які Ви можете назвати 3 складові щасливого подружжя?

Бог, таїнства Церкви, жертовна любов чоловіка й жінки одне до одного і до дітей.

Довідка
Навчально-Катехетичний Центр “Дерево життя” – це католицький заклад очно-заочної форми навчання при Інституті святого Томи Аквінського у місті Києві. Пропонує три напрями навчально-формаційних програм: катехитично-євангелізаційна (з 2001 року), передшлюбна підготовка і сімейне консультування (з 2008 року).

Фото Віта Якубовська

Джерело КМЦ