Отець Ломбарді: Для богопосвяченої особи не існує слова «пенсія», а лише змінюється служіння
  • Чтв, 14/07/2016 - 15:14

Церковні і світські засоби інформації коментують нові призначення у прес-службі Апостольської Столиці, в рамках яких від 1 серпня 2016 року журналіст зі США Ґреґ Берк замінить на посаді Директора Ватиканського прес-центру о. Федеріко Ломбарді, ТІ, який виконував це служіння протягом останніх 10 років, а тепер отримує від журналістів з усього світ вислови вдячності за свою працю. Спілкуючись з журналістом Ватиканського Радіо Фабіо Колаґранде, вислужений Речник Апостольської Столиці поділився думками про те, як він переживає цей період змін і про згадане десятирічне служіння.

«Чесно кажучи, для мене не було жодної несподіванки. Мені здавалося абсолютно зрозумілим, що раніше або пізніше це моє служіння повинно завершитися. Ми не вічні… Я неодноразово висловлював Папі, також і протягом останніх трьох років, повну готовність виконувати служіння, яке було в моїх силах, але також готовність до будь-якого рішення, яке буде прийняте, беручи до уваги виконання цього завдання», – сказав о. Ломбарді.

Далі журналіст попросив священика прокоментувати висловлювання його наступника, який в інтерв’ю для Радіо Ватикану говорив про деякі свої побоювання перед обличчям обов’язків, які на нього чекають. Відповідаючи, о. Ломбарді зауважив, що «деякий благоговійний страх перед обличчям зобов’язуючого служіння, яке стосується особи Папи та життя Церкви є чимось зрозумілим». Зрештою, «кожен з нас усвідомлює, що має якісь обмеження», але коли нас кличуть виконувати певне завдання, то «віримо в те, що Господь допоможе нам його виконати».

«Очевидно, що багато дечого треба буде навчиться, – додав вислужений Речник Апостольської Столиці. – Також і я 10 років тому зовсім не був ознайомлений з цим служінням, а тому міг відчувати непевність та труднощі у тому, щоб знайти правильні докази та необхідну інформацію. Але далі людина вчиться та крок-за-кроком здобуває дедалі більшу впевненість та спокій у виконанні власної праці».

На думку отця Ломбарді, для його наступників ця праця «буде прекрасним досвідом», в якому вони також «без сумніву, отримають необхідну підтримку». Він додав, що «завжди зустрічав велику готовність з боку всіх у Курії та ватиканському світі», щоб отримати необхідну інформацію чи пораду.

«Протягом десяти років Ви мали привілей зблизька слідкувати за понтифікатами Венедикта XVI та першими роками Папи Франциска. Які моменти були найважчими для ватиканського речника?» – запитував далі журналіст, на що Директор Ватиканського прес-центру, який завершує своє служіння, відповів, що всім відомо, якими були найкритичніші моменти в житті Апостольської Столиці протягом останнього десятиріччя.

Одним з «найболючіших» досвідів священик назвав супровід та участь в дебатах, які стосувалися питань сексуальних зловживань з боку духовенства. «Я брав у цих дебатах участь, – сказав він, – з глибокою інтенсивністю, знаючи, що розпочався шлях очищення Церкви, про який нам багато говорив Папа Венедикт і який слід було здійснити. Я намагався також зробити свій внесок, у співпраці з іншими, щоби були зроблені кроки вперед у тому, що стосується ясності, прозорості та істини в підході до цих питань, щоб такі речі вже більше не траплялися, або щоб відразу отримували правильну, своєчасну та всеохоплюючу реакцію».

Отець Федеріко також згадав про справи, пов’язані з витоком у пресу конфіденційних документів чи пліток про напруження всередині Ватикану, що викликало біль не так з професійної точки зору, адже «коли хтось говорить правду і говорить те, що має сказати, це не є важко», але з огляду на певну співучасть у стражданнях, пов’язаних із викликом подолати необхідний шлях «до істини та адекватнішого, повнішого та спокійнішого бачення проблем», усвідомлюючи не лише «людські обмеження», але також «позитивну місію Церкви», незважаючи на слабкість її членів.

«Що Ви відчуваєте, думаючи про те, що від першого серпня Ваш мобільний телефон перестане щогодини отримувати шквал повідомлень, запитів і дзвінків?», – таким було останнє запитання, на що о. Ломбарді відповів:

«Я думаю, що змінюється лише сфера служіння, яке виконує особа, але зовсім не думаю відходити на пенсію. Це слово не існує для богопосвяченої особи, яка завжди намагається бути готовою для служіння Богові та Церкві – щодня протягом усього життя. Отож, якщо не буде дзвінків від журналістів, які просять дати відповідь на найневідкладніші питання, мабуть, будуть інші дзвінки чи інші форми взаємин, на які намагатимуся відповідати всім серцем».