Отець Ломбарді пояснив, чому щоденні проповіді Папи не публікуються повністю
  • Птн, 31/05/2013 - 19:15

Прес-секретар Святого Престолу отець Федеріко Ломбарді відповів представникам ЗМІ на запитання, чому проповіді Папи Франциска на богослужіннях у Домі Святої Марти не публікуються повністю.

Отець Ломбарді пояснив, що цей вибір зроблено у зв'язку з тим, яке значення надає сам Папа ранковим літургіям в Домі Св. Марти. Йдеться про вузьке коло осіб, які беруть участь у богослужінні, за яким Святіший Отець побажав зберегти «сімейний» характер. Тому, незважаючи на численні прохання і заявки, Папа оголосив, що його проповіді не транслюватимуть по радіо чи телебаченню.

Необхідно також враховувати, що свої проповіді Папа виголошує не на основі написаного тексту, а спонтанно та італійською: цією мовою Святіший  Отець чудово володіє, але все ж вона не є його рідною мовою. Публікація проповіді повністю неодмінно вимагала б ретельного редагування, хоча б тому, що письмова мова значно відрізняється від усної, – і саме усну форму навмисно вибрав Папа. Таким чином, публікація текстів зажадала б «перегляду» слів Папи, і результат дуже відрізнявся б від того, яким був намір Папи.

Тому вирішили передавати короткий зміст проповідей Святішого Отця. У друкованому вигляді, з великими цитатами, їх передає газета «L' Osservatore Romano» і Радіо Ватикану. Крім того, по радіо і телебаченню можна почути запис фрагментів «в оригіналі».

Отець Ломбарді попросив представників ЗМІ враховувати різницю між різними богослужіннями: тими, які відправляються  для «вузького кола», і публічними. У разі приватних богослужінь, таких як Літургії  в Домі Св. Марти, треба поважати специфічний характер обстановки і враховувати спонтанний характер проповідей.

За матеріалами: http://ru.radiovaticana.va