Отець Василь Поточняк про Таїнство Єлеопомазання
  • Птн, 30/08/2013 - 18:41

Отець Василь Поточняк: «Якщо ви відкриєте своє серце через покаяння, наблизитеся до Господа – не майте жодного сумніву в тому, що ви ще сьогодні будете зцілені у вірі в Бога!»

У Таїнстві Єлеопомазання, у Сповіді, в Євхаристії – у  близькому перебуванні нас у Бозі –  відбувається зцілення любов’ю і вірою. Бог таїнственно здатний зцілювати те, що сатана викрадає, а тому через Таїнство єлеопомозання Святий Дух зцілює людину. Ми собі думаємо, що Бог зцілює конкретний орган (когось болить шлунок, когось - голова), але насправді у Таїнстві Єлеопомазання Бог зцілює більше, ніж окремий орган: Бог зцілює нашу любов. Він приходить до нашої душі, а тому так необхідно на Таїнстві бути чистим душею, приступати так до Таїнства єлеопомазання, як до Святого Причастя.

Бог зцілює наше серце, а від зціленого серця ми починаємо любити –  любити Бога, себе, ближнього, обставини, ситуацію. Ми починаємо відчувати, що наше становище зовсім не безвихідне. Бог хоче нам ще раз пригадати: ти, дитино моя – любляча. Якщо ви відкриєте своє серце через покаяння, наблизитеся до Господа – не майте жодного сумніву в тому, що ви ще сьогодні будете зцілені у вірі в Бога!

У Таїнстві Єлеопомазання помазують  освяченим єлеєм очі кожного, хто приймає Святу Тайну, щоби ми дивилися вже духовно на ті перешкоди, які є у нашому житті. Щоби ми вже не уподібнювалися невіруючим людям, у яких є постійний страх за себе, за свою тяжку ситуацію. Щоби ми знали, що у Бога все можливо!

Священик помазує вуха, щоб ми слухали не постійні нарікання, як це робили євреї з рабським мисленням у Єгипті, щоб ми не слухали таких невіруючих обмов. Ми маємо завжди чути слово, яке йде від  мами, побожного сусіда, священика, від довірливої дитини. Наші вуха мають стати такими духовними, щоб у них постійно «жужало»: у людини неможливо – у Бога все можливо!

Наші уста помазують для того, щоби ми ними євангелізували. Щоб ми своєю мовою не говорили багато про політику і кризу матеріальну, про хвороби і невдачі, про трагедії і кризи матеріальні. А щоби наші уста несли Божу зцілюючу вістку у світ. Наші уста мають постійно це нести, і ми побачимо, як ми зцілюємося. Бо про що говоримо – такими і стаємося! Якщо говоримо про зцілення, про радість Божу, про Його опіку, про те, що Він завжди поруч є, то і відчуємо за якийсь момент, що дійсно таким Бог є, яким собі Його і представляли.

Груди помазують освяченим єлеєм – бо у грудях наше серце б’ється, і щоб наше серце нас не боліло. Щоб наше серце не було закрите на Бога. Серце віруючих людей має щебетати з радості, а не плакати з тривоги. Бог близько! Якщо Він каже: «Прийдіть до Мене, усі струджені та обтяжені, і Я вас заспокою … знайдете спокій душам своїм» (Мт. 11, 28-29), - то це не афіша, і не реклама.  Це дійсно так і є, і серце наше здатне повірити такому найшвидше.

 Помазуємо руки – щоби ми тими руками розносили і ділились хлібом насущним, щоб наші руки чинили милосердя.  Щоб ми не просто давали двадцять копійок: на і відчепись! Щоби ті руки намагалися щоденно щось добре зробити: помогли мамі, принесли сусідові добру книжку, сусідці кусок хліба. Наші руки мають постійно нести Божу любов, бо Бог її хоче дати, але без наших рук він її не передасть.

Наші ноги ходять на пляж, дискотеку, весілля, у гості і ніколи до храму. Тому якщо якісь ноги не ведуть нас до храму, тоді такі ноги захворіли, такі ноги треба лікувати. Ноги помазуємо, щоб вони вели нас до Бога, до храму, до Бога в людині.

Каліцтво фізичне – то не проблема. Велика трагедія – каліцтво духовне. Таїнством Єлеопомазання людина зцілюється духовно. Зцілюється любов’ю, зцілюється вірою, бо у любові і вірі все маліє. Ви відчуваєте, що  можете Богові довіряти і вірити. Тому запрошуймо всіх, щоб Бог нас зцілював!