Отець з аргентинської фавели: папство не змінило кардинала Бергольйо
  • Втр, 27/08/2013 - 10:31

"Це була дуже емоційна зустріч. Папа допитувався, що відбувається в Буенос-Айресі, питав про підопічних з моєї фавели. Переповнений енергією." – так про свою зустріч із Папою Франциском розповів Радіо Ватикану о. Хосе Марія ді Паола. Душпастиря бідних у народі називають отцем Пепе. Щодня він служить у фавелі на околиці Буенос-Айреса та провадить центр для проблемної молоді, в якому часто бував кардинал Бергольйо.

Отець Пепе за аргентинським звичаєм приніс у Ватикан термос із традиційним напоєм, чаєм мате, і під час зустрічі з Франциском вони разом його попивали. "Це була наша перша зустріч, відколи він став Папою. Зовсім не змінився. Залишився собою. Він так само простий, привітний, уважний до людини", – каже отець Пепе. У відповідь на запитання чи Франциск тужить за Аргентиною, він говорить: "Не живе ностальгією, тугою, зорієнтований на те, що Бог дав йому зробити зараз. Він, однак,  запитує про друзів, про наше повсякденне життя." Аргентинський священик зазначає, що Франциск, видається, повний сил та гумору. "Я бачу, що він має силу, щоб впоратися з завданням, яке полягає в управлінні вселенською Церквою", – зазначає.

Також він говорить про те, що багато сюрпризів у поведінці Папи для нього є цілком нормальним. "Ми не здивовані тим, як Папа поводиться, бо він просто залишився Бергольйо. Ми бачимо, що те, що він робив, і які ініціативи він запроваджував у Буенос-Айресі, тепер хоче робити для всієї Церкви, – наголошує о. Пепе. – Коли його обрали, ми згадували в нашому фавелі, що він завжди був біля нас. Був як у радісні моменти, так і у важкі, коли нам погрожували наркоторговці. Був завжди. Ця присутність є дуже важливою. Я думаю, що тепер оце його "буття" досвідчує Вселенська Церква і цілий світ. Мене сповнює радістю факт, що священик, монахиня чи мирянин, що працюють у подібних до наших важких реаліях, мають Папу, який дійсно розуміє їх, який провадить їх. Те, чим живе Церква і світ, він приносить перед Бога під час кожної щоденної літургії".

"Коли я сказав моїм вірним про запрошення до Ватикану, вони прийняли це бурхливими оплесками", – розповідає о. Пепе. Зізнався також, що до Франциска він відправився з великою валізою. У ній знаходяться листи від його підопічних, у тому числі двох молодих людей, яких кардинал Бергольйо знає особисто й які завдяки зусиллям отця Пепе були буквально витягнуті зі смітника і повернулися до нормального життя в сім'ї.

У валізці аргентинського душпастиря було також багато вервичок, образків та інших релігійних предметів, які він отримав від своїх вірних аби Папа їх посвятив. Не бракувало також і подарунків для Франциска, серед них і провокаційних, таких як майка футбольного клубу Атлетіко Уракан, традиційного суперника Сан-Лоренцо, вболівальником якого з дитинства є Хорхе Бергольйо.