Отримавши полегшення від Христа, ми повинні нести його ближнім. На молитві «Ангел Господній» з Папою Франциском 6 липня 2014
  • Нед, 06/07/2014 - 14:57

«Прийдіть до мене всі втомлені й обтяжені, і я дам вам полегшення». Це Христове запрошення, яке також є заповіддю для християн, стало темою повчання, яке Папа Франциск виголосив перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 6 липня 2014 р., промовляючи до десятків тисяч вірних, які опівдні зібралися на площі Святого Петра у Ватикані.

Святіший Отець зазначив, що коли Ісус промовляє ці слова, то має перед очима людей, яких щодня зустрічає на стежках Галилеї – простих, бідних, хворих, відкинених... Вони приходили «щоб почути Його слово, яке приносило надію». Та й Сам Ісус шукав втомлених і знесилених людей, називаючи їх вівцями без пастиря, «щоб звіщати їм Боже Царство, зцілити тіло й дух». А тепер взиває всіх до Себе, кажучи: «Прийдіть до мене», обіцяючи полегшення.

«Це Ісусове запрошення, – сказав Наступник святого Петра, – простягається і до наших днів, щоб досягнути братів і сестер, пригноблених непевними умовами життя, важкими екзистенціальними ситуаціями, іноді позбавлених дійсних точок опори. В найбідніших країнах, але також на периферіях найбагатших країн, існує багато втомлених і обтяжених людей під нестерпним тягарем відкинення й байдужості. Байдужість, скільки ж то горя приносить потребуючим людська байдужість. А ще більше – християнська!».

Папа зазначив, що багато людей існують за бортом суспільства, зазнаючи випробування нуждою, змушені втікати з батьківщини, рятуючи життя, багато носять на собі тягар економічної системи, яка визискує людину, який не бажає нести мала групка упривілейованих. «Кожному з цих дітей Небесного Отця Ісус повторює: “Прийдіть до мене всі”. Але Він це каже також і тим, які все мають, але серце їхнє порожнє», – зазначив Святіший Отець, наголошуючи, що Ісусове запрошення звернене до всіх, однак, особливим чином до тих, які найбільше страждають.

«Ісус обіцяє дати всім полегшення, але також дає немовби заповідь: “Візьміть моє ярмо на себе й навчіться від мене, бо я лагідний і смиренний серцем”, – вів далі Єпископ Риму. – У чому ж полягає це Господнє “ярмо”? У тому, щоб з братньою любов’ю брати на себе тягарі ближнього. Отримавши полегшення й утішення від Христа, ми покликані, у свою чергу, ставати полегшенням й утішенням для ближніх». А чинити це слід з наставленням лагідності і смирення, що не лише допомагає нам брати на себе тягар іншого, але також «не обтяжувати їх власним баченням, нашими судженнями й критиками».

«Просімо Пресвяту Діву Марію, Яка Своїм омофором покриває всіх втомлених і виснажених людей, щоб завдяки просвітленій вірі, засвідченій життям, також і ми могли ставати полегшенням для тих, які потребують допомоги, лагідності й надії», – підсумував Папа.