Отці Редемптористи намагаються повернути собі будівлю семінарії
  • Срд, 30/01/2013 - 00:00

Отці Редемптористи УГКЦ судяться з ВАТ «Науково-дослідний інститут прикладної акустики» за приміщення семінарії у Львові на Збоїщах. Про це ZAXID.NET 29 січня повідомив у коментарі представник УГКЦ (о. Редемптористів) у суді Андрій Петришин.

 

Сьогодні, з його слів, відбулося засідання у Львівському апеляційному господарському суді: суд зберіг арешт будівлі семінарії, яку використовує НДІ, а церква хоче повернути собі.

 

«Розглядаємо справу по суті далі. Наступне засідання буде 12 лютого… йдеться про монастир, який колись подарував Андрей Шептицький, 1906 року він був конфіскований. Настоятеля храму мучили чотири дні, змушували підписати папери, але він не підписав – помер в тюрмі на Лонцького. В 90-х роках замість того, щоб повернути всі приміщення монастиря, їх передають науково-дослідному інституту. НДІ 2002 року продає церкву, яка належала монастирю, тобто УГКЦ. 2006 року вони продають будинок для священиків. А зараз ми хочемо повернути хоча б те, що залишилось – духовну семінарію», – пояснив Андрій Петришин.

 

Зазначимо, як пише львівський краєзнавець Ігор Мельник на сайті «Новий погляд», на території теперішньої вул. Плугової у Львові ще 1777 року був збудований панський двір. На початку ХХ ст. його купив митрополит Андрей Шептицький і передав сестрам Василіанкам, які створили тут сиротинець. 1919 року тут засновано монастир о. Редемптористів. 1920-х роках редемптористи збудували поруч із двором два великі будинки, а колишнє зерносховище перебудували на каплицю для мирян. Згодом при монастирі відкрили малу семінарію.

 

У 1946 році монастир був ліквідований, в його приміщеннях розмістили військову частину, а згодом – Науково-дослідний інститут прикладної акустики.