Ознаки доброго катехита згідно з Папою Франциском
  • Суб, 28/07/2018 - 16:28

«Катехит згідно з Папою Франциском». Нещодавно побачила світ книга з такою назвою авторства о. Серджіо Ла Пеньї, Згромадження Отців Християнської Доктрини

Живе у церковному сопричасті, підтримує особисті стосунки з Христом, визнає власні обмеження, є людиною Божого слова, вміє вислухати, ставати ближнім для людей, готується, звіщає, спроможний “виходити назовні”, оберігає пам’ять. Такі десять ознак ідеального катехита о. Серджіо Ла Пенья, працівник Конгрегації в справах проголошення святих, виокремив у повчаннях Святішого Отця, представивши їх у книжці «Катехит згідно з Папою Франциском», що побачила світ у видавництві «Edizioni Dottrinari».

Фундаментальна роль у звіщенні Євангелія

Автор пропонує деякі фундаментальні ідеї щодо ідентичності та місії катехита, починаючи від письмових творів та промов Хорхе Маріо Берґольйо. З них вимальовується своєрідна модель, що може стати в пригоді для тих, які виконують цю важливу місію в Церкві, щоб поглибити своє покликання на служінні Богові та ближнім. Як зазначає священик, «ніхто не стає християнином сам по собі», а тому катехити відіграють фундаментальну роль у звіщенні Євангелія.

Папа Франциск, зі зворушенням та вдячністю згадуючи про свою катехитку, підкреслює роль, яку ці люди відіграють у Церкві. Ось чому в своєму навчанні у Буенос-Айресі та в Римі він дуже наголошує на важливості катехизації, «як місця зустрічі з Христом». Отець Ла Пенья, зокрема, звертає увагу на те, що бувши Архиєпископом аргентинської столиці, Хорхе Берґольйо кожного року, в день літургійного спомину святого Пія Х, писав окреме послання, присвячене катехитам.

Катехит постійно задіяний у звіщення Христа

Блаженний Сезар де Бюс, засновник Згромадження Отців Християнської Доктрини, до якого належить о. Серджіо Ла Пенья, у своїх творах накреслив п’ять основних ознак катехитів, якими є бути живим катехизмом, вірними Богові у місцевій Церкві, вірними людській особі, послуговуватися простою мовою та використовувати все, що може послужити звіщенню Христа.

Отець Серджіо поєднує навчання засновника з вченням Папи Франциска. Катехит – це людина, увесь час залучена у звіщення, навіть і тоді, коли не робить це безпосередньо. Його життя повинно бути зразковим, катехитами не перестають бути ніколи, також і під час вакацій. Саме таким є головне послання книжки, бо, як писав блаженний Сезар де Бюс, «таким чином наш стиль життя буде згідним з істиною, яку навчаємо, стаючи живим катехизмом».

Вірність Божому слову

Фундаментальною вимогою є переживати катехизацію, як занурення у Святе Письмо. З іншого боку, Боже слово не є власністю Церкви чи катехита, але Божим даром. Тому слід бути обережним перед спокусою стати небезсторонніми чи необ’єктивними у його навчанні та використовувати надто особисті аргументації чи пояснення, які не відповідають тому, що Бог хотів об’явити і що вчительський уряд Церкви авторитетно пояснює та передає вірним.

Перші катехити

У книжці о. Ла Пеньї не бракує згадки і про перших катехитів, яких зустрічаємо в житті: батьків і дідусів й бабусь, про яких часто говорить Папа. Святіший Отець Франциск стверджує, що старість – це «час благодаті, коли Господь оновляє Своє покликання оберігати та передавати віру, молитися та, особливо, заступатися, бути близькими до тих, хто в потребі». Тому дідусям і бабусям довірене завдання бути катехитами, «передавати досвіт життя, історію родини, громади, народу, просто та мудро ділитися вірою».