Смертники-шахіди ведуть Пакистан до релігійної війни
  • Чтв, 26/09/2013 - 16:29

Відносини між релігійними громадами Пакистану загострилися до межі після подвійного теракту в одній з найвідоміших церков країни. Жертвами стали більше 80 людей. Вибухи в місті Пешаварі - найбільший напад на пакистанську християнську громаду - були організовані у відповідь на удари безпілотників США. Теракт став ще однією гучною акцією ісламістів, що відбулася одночасно з бійнею у столиці Кенії Найробі. Атака на церкву Всіх Святих, яка викликала обурення пакистанських християн, загрожує зірвати діалог з талібами, ініційований новим керівництвом країни на чолі з прем'єр-міністром Навазом Шаріфом .

У 180-мільйоному Пакистані, переважна більшість населення якого складають мусульмани, оголошений триденний національний траур за загиблими в Пешаварі представникам християнської громади. В результаті подвійного теракту, скоєного ісламістами-смертниками в одній з найстаріших і найвідоміших у Пакистані церков, - Усіх Святих, більше 80 вірних були вбиті, 140 отримали поранення.

Вибухи прогриміли в той момент, коли кілька сот паломників щільним натовпом виходили з церкви після служби. Щоб завдати максимальної шкоди, терористи використовували бомби, начинені металевими предметами. Бійня у церкві Всіх Святих стала найкривавішим терактом проти християн за більш ніж 60-річну історію країни.

Чисельність християнської громади, за деякими оцінками, становить до 4 % населення країни, тобто понад 7 млн осіб. Це більше, ніж населення 12-ти держав ЄС. Християни оселилися на території нинішнього Пакистану задовго до його виникнення в 1947 році, після розпаду Британської Індії. Хоча засновник Пакистану (Країни чистих) Мухаммад Алі Джина задумав його як державу мусульман, християни традиційно відігравали важливу роль у житті суспільства.

Після терактів у Пешаварі в найбільших містах країни пройшли акції протесту проти нападів на християн. Демонстранти звинувачували уряд у бездіяльності. У столиці Ісламабаді вони на кілька годин перегородили основні магістралі. Прем'єр-міністр Наваз Шаріф закликав не розглядати події у Пешаварі як напад на християн з боку мусульманської більшості. «У терористів немає релігії, вибір невинних людей в якості мішені суперечить принципам ісламу та інших релігій», - нагадав він.

Теракт у Пешаварі, який засудили Папа Римський і генсек ООН Пан Гі Мун, став ще однією гучною акцією ісламістів, що збіглася за часом з бійнею у столиці Кенії Найробі. Відповідальність за напад на церкву Всіх Святих взяло на себе угруповання пакистанських талібів «Джунуд уль-Хіфса». Створена кілька місяців тому під крилом радикального ісламістського руху «Техрік-і-Талібан Пакистан» «Джунуд уль-Хіфса» проголосила своєю метою напад на іноземців та пакистанців-немусульман на знак протесту проти ударів безпілотників США.

Вперше «Джунуд уль-Хіфса» заявила про себе в червні цього року, вбивши десять альпіністів-іноземців, що збиралися підкорити вершину Нангапарбат у пакистанській частині Гімалаїв. «Ми здійснили атаки смертників у Пешаварі і продовжуватимемо нападати на іноземців і немусульман до тих пір, поки удари безпілотників не припиняться», - заявив представник « Джунуд уль-Хіфси» Ахмад Марват.

Теракт у Пешаварі збігся з черговим ударом безпілотника США в області Північний Вазірістан - оплоті пакистанських талібів і «Аль-Каїди». В результаті ракетного обстрілу було знищено шість бойовиків. Проблеми авіаударів, які часто призводять до жертв серед мирного населення, викликають серйозне напруження між Вашингтоном і Ісламабадом.

Напад на церкву Всіх Святих, який загострив відносини між релігійними громадами, загрожує зірвати діалог з талібами, ініційований новим керівництвом країни на чолі з прем'єром Навазом Шаріфом. Прийшовши до влади в травні цього року, пан Шаріф здійснив ряд примирних жестів на адресу талібів, розраховуючи залучити їх у політичний процес. Поки що спроби «приручити талібів» успіхом не увінчалися. Для могутніх пакистанських військових атака в Пешаварі може стати новим аргументом на користь посилення військового тиску на ісламістів. Армійське керівництво переконане: вести з ними діалог марно.

За матеріалами www.kommersant.ru