Палата представників Філіппін проголосувала за введення смертної кари
  • Срд, 08/03/2017 - 11:52

Палата представників Конгресу Філіппін проголосувала більшістю за встановлення смертної кари у випадку серйозних злочинів, пов’язаних з наркотиками. 216 членів проголосували «за», 54 «проти», один «утримався». Тепер закон має погодити Сенат країни.

Глава Конференції католицьких єпископів Філіппін, Архиєпископ Сократес Віллегас, зазначив, що місцеві єпископи «сповнені жалю» рішенням прийняти такий закон.

«Палата представників дала згоду державі вбивати. Ми, ваші єпископи, сповнені жалю, але нас не подолали, і ми не мовчатимемо», – йдеться у зверненні до вірних. – «Ми закликаємо усіх вірних католиків та всіх філіппінців, які виступають за життя, продовжувати опозицію смертній карі».

«Вони можуть перемогти, але це не означає, що вони чинять правильно», – наголошують єпископи.

Попередній проект закону передбачав відновити смертне покарання шляхом розстрілу, повішання чи введення смертельної ін’єкції за покарання у 21 «важкому злочині». Серед них – державна зрада, вбивство, зґвалтування та насильницьке викрадення автомобіля. Однак в останньому читанні ці злочини відкинули. Остаточно закон погоджує смертну кару за серйозні порушення, пов’язані з наркоторгівлею, інформує Catholic Herald.

У 2006 році на Філіппінах була укинена смертна кара для усіх злочинів. Однак президент Родріґо Дутерте під час передвиборчої кампанії захотів відновити її в рамках його «боротьби з наркотиками».

Від моменту, коли Дутерте вісім місяців тому посів свій пост, було вбито понад 8 тисяч осіб. Значну частину цих вбивств провели дружинники.