Палієм церков виявився донеччанин, який гостював у Почаївській лаврі
  • Срд, 14/05/2014 - 18:07

Підозрюваного у підпалі 11 травня православного і греко-католицького храмів у селищі Залізці на Тернопільщині, затримали правоохоронці, — повідомляє тернопільський кореспондент РІСУ.

"Вже наступного дня міліціонери володіли інформацією про особу ймовірного палія. Затримали його у Почаєві Кременецького району. Як не дивно, але зловмисник, що називається, був близьким до Церкви - в розумінні, що під дахом Свято-Успенської Почаївської лаври знайшов прихисток і шматок хліба після звільнення з в’язниці. 33-річний чоловік родом з Донеччини. Незважаючи на молодий вік, уже чотири рази був судимий. Минулого року, звільнившись з місць позбавлення волі, на малу батьківщину не повернувся, а став обживатися на Кременеччині", — повідомляють у секторі зв'язків з громадськістю Управління МВС в Тернопільській області.

За словами затриманого, як передають правоохоронці, його головним мотивом були гроші. В одному храмі розжився на 20 грн, а в іншому - 32 грн. Мовляв, пожежу влаштував, запаливши церковні книги, аби замести сліди. Одначе цим словам суперечать масштаби завданої шкоди. Адже, наприклад, у храмі Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ температура пожежі була такою, що від стін повідставала штукатурка. Тобто зловмисник, імовірно, заздалегіть приніс і використав горючу суміш на зразок коктейлю Молотова.

Аналогічними є ушкодження церкви Пресвятої Трійці УАПЦ. Але там ще й згоріло Євангеліє XVII ст.

Розслідуванням справи зайнялися співробітники обласного управління карного розшуку.

До слова, місцеві жителі повідомляли правоохоронцям і журналістам, що бачили незнайомого чоловіка з наплічником, який заходив до церкви у переддень підпалів. Люди підозрювали, що акт агресії вчинив хтось із "козачків", які перебувають у Почаївській лаврі.

Водночас настоятель лаври митрополит Володимир (Мороз) у коментарі телеканалу 112 заперечував причетність святині до цих подій.

"Офіційно заявляю вам перед камерою, дивлюся вам в очі, що в нас немає ніяких чоловіків. Нікого з посторонніх. Щоб ви знали, що це брєд і неправда", — сказав митрополит.

"Цей чоловік не має жодного відношення до Свято-Успенської Почаївської лаври. І ми про нього не знаємо. Він також обікрав парафіяльну церкву за приблизно 100 метрів від святині. Саме після цього його і затримала міліція", — повідомив РІСУ секретар намісника лаври.

У той же час на Тернопільщині місцеві жителі влаштували цілодобові чергування біля своїх храмів.

Джерело: РІСУ