Пальмова неділя з Папою Франциском та молоддю з усього світу
  • Нед, 25/03/2018 - 18:42

«У цьому богослуженні здається, що перетинаються історії радості та страждання, помилок та успіху, які є частиною нашого щоденного життя як учнів, бо воно спроможне оголити почуття та протиріччя, які сьогодні часто належать також і нам, людям цього часу. (...) І в усій євангельській розповіді чітко видно, що радість, викликана Ісусом, для декого була причиною збентеження і роздратування». На це звернув увагу Папа Франциск у проповіді, виголошеній під час Євхаристійного богослуження з нагоди Пальмової неділі, яке він очолив на площі Святого Петра у Ватикані у неділю, 25 березня 2018 року.

На початку Богослуження відбулося посвячення пальмових і оливкових галузок та пройшла урочиста процесія, що є спогадуванням славного в’їзду нашого Божественного Спасителя до Єрусалиму. Далі розпочалася Свята Меса, яка має спеціальну назву – «Свята Меса Страстей Господніх». Під час неї читається Євангелія, яка розповідає про останню вечерю Ісуса з учнями, про зраду Юди, про молитву Христа в Оливному городі, про ув’язнення, суд, розп’яття, смерть і поховання Ісуса Христа. Це богослуження є введенням до Страсного Тижня, протягом якого християни покликані день за днем брати активну участь в різних відправах, що надують основні моменти нашого спасіння.

Пальмова неділя – це також день, коли на місцевому рівні відзначається Всесвітній День Молоді. Саме тому при престолі зі Святішим Отцем співслужили архиєпископ Анджело Де Донатіс, Вікарій для Римської дієцезії, та кардинал Кевін Фарелл, Префект Дикастерії в справах мирян, молоді та захисту життя, яка є відповідальною за проведення Всесвітніх Днів Молоді. Особливим контекстом цьогорічного відзначення є приготування до Синоду Єпископів, присвяченого молоді, тому іншими співслужителями були кардинал Лоренцо Балдіссері та єпископ Фабіо Фабене, Генеральний Секретар та Заступник Секретаря Синоду Єпископів.

Площа Святого Петра у зв’язку із цим, в більшості була заповнена молоддю, насамперед – з Римської дієцезії, але не бракувало й тих, які приїхали до Вічного Міста з усіх куточків світу, зокрема, це були учасники перед-синодальної зустрічі, яка протягом тижня відбувалася у Римі. Представники різних груп молоді та делегати перед-синодальної зустрічі взяли участь у процесії з галузками. Наприкінці Святої Меси представники перед-синодальної зустрічі вручили Папі документ, що є підсумком їхньої праці.

Богослуження завершилося проказуванням молитви «Ангел Господній», перед яким Святіший Отець звернувся із коротким словом привітання до учасників спільної молитви, особливо, молоді, що прибули з різних частин світу. Згадуючи з вдячністю про нещодавню подорож до Перу, він також окремо привітав перуанську громаду в Італії.

Зазначаючи, що сьогоднішнє місцеве відзначення Всесвітнього Дня Молоді є важливим етапом на шляху до Синоду Єпископів та приготуванням до міжнародного відзначення, яке в січні наступного року відбудеться в Панамі, Папа підкреслив, що в цій мандрівці нас супроводжують «приклад і заступництво Марії, юної дівчини з Назарету, яку Бог обрав, як Матір Свого Сина».

«Нехай же Марія допоможе всім нам добре пережити Страсний Тиждень. Вчімося від Неї внутрішньої тиші, погляду серця, віри, сповненої любов’ю, аби йти за Ісусом дорогою хреста, яка веде до радісного світла Воскресіння», – закликав Святіший Отець, і подякувавши тим, хто причетний до проведення перед-синодальної зустрічі, розпочав проказування молитви «Ангел Господній».