Паломництво словацьких греко-католиків до Риму
  • Срд, 30/06/2021 - 10:51
Прощу віруючих греко-католицької Кошицької єпархії із Словаччини супроводжує Клокочівська чудотворна ікона Пресвятої Богородиці, яка «заплакала» 350 років тому. Вона була виставлена у ватиканській базиліці під час Святої Меси в урочистість святих апостолів Петра і Павла.

Після понад річної перерви, викликаної глобальною пандемією, Рим знову оживає. До однієї з перших паломницьких груп слід зарахувати словацьких греко-католиків, які прибули до Риму з чудотворною сльозоточивою Kлокочівською іконою, яка «заплакала» 350 років тому. Прощу віруючих греко-католицької Кошицької єпархії із Словаччини очолив архиєпископ Циріл Василь, ТІ, недавно призначений єпархом Кошицьким для католиків візантійського обряду в Словаччині. У ній беруть участь також інші єпископи, численні священики, богопосвячені особи та велика кількість вірних.

Це паломництво повинно було відбутись минулого року, коли припадала річниця сліз Пресвятої Богородиці на цій іконі, але з причин пандемії воно перенесене на теперішній час.

Історія сльозоточивої Клокочівської чудотворної ікони

Ікона Пресвятої Богородиці в невеликому селі Клокочові у східній частині Словаччини заплакала 1670 року під час повстань проти правління Ґабсбургів. Кількість сльозоточивих ікон зросла до восьми й вони були піддані церковним дослідженням.

Після того як Клокочівська ікона Пресвятої Богородиці була вирвана з іконостаса і пробита штиком, вона почала проливати ще рясніші сльози. Храм підпалили, але один із солдатів врятував чудотворну ікону.  Її перенесли до Пряшева, потім до Ужгорода, згодом вона потрапила до Туреччини й там її сліди загубились.

За наказом імператриці Марії Терезії 1769 року створено першу копію цієї чудотворної ікони, яка була доставлена до Пряшева та стала моделлю для інших копій, зроблених 1904 року – однієї для катедрального собору в Ужгороді, а другої для храму в Клокочові. Паломництво до стіп чудотворної ікони Пресвятої Богородиці ніколи не припинялось, навіть за часів підпілля. І сама ікона не була понищена, а немов захищена силою молитов вірних, які її почитали. 1948 року її коронував блаженний священномученик Василь Гопко.

Слід згадати, що нещодавно Конгрегація для Східних Церков встановила літургійний спогад цієї чудотворної ікони, що буде відзначатись 1 жовтня. В одному з богослужбових текстів читаємо: «Величаємо Тебе, Пренепорочна Діво, Пресвята Богородице, і поклоняємось Твоїм дорогоцінним сльозам, які Ти співчутливо зронила в Клокочові».

Проща до Риму з чудотворною іконою Клокочівської ікони Пресвятої Богородиці

Програма паломництва віруючих греко-католицької Кошицької єпархії із Словаччини, яке розпочалось 28 червня 2021 року, включає Святу Літургію в базиліці святого Павла поза мурами, участь у Святій Месі з Папою Франциском в урочистість святих апостолів Петра і Павла, акафіст до чудотворної ікони в базиліці святого Івана на Латерані, участь у загальній аудієнції з Папою та Святі Літургії в базиліці Санта Марія Мадджоре та у ватиканській базиліці Святого Петра.

В урочистість святих апостолів Петра і Павла, 29 червня 2021 р., чудотворна Клокочківська ікона була виставлена при престолі у ватиканській базиліці. На закінчення богослуження Святіший Отець Франциск віддав окрему шану цій іконі.