Паломники з України відвідали греко-католицький храм в Карлових Варах
  • Нед, 06/07/2014 - 14:55

03 червня 2014р. паломники з України відвідали церкву св. Андрія у Карлових Варах (Апостольський екзархат Греко-Католицької Церкви в Чеській Республіці). Після Божественної Літургії, яку відслужили о. Андрій Пенюк - парох храму та о. Тарас Милян – духівник прощі, учасники паломництва поспілкувались із місцевим священиком, котрий розповів про особливості свого служіння.

Він, зокрема, зазначив, що українська громада тут складає близько 30-40 осіб. «Коли прийшов перший українець, я дуже дякував Богові», - ділиться священик і додає, що з 2003р. громада зросла до 40 осіб. «Звісно, що це небагато, якщо порівнювати зі Львовом, однак в Європі в кожній країні своя специфіка», - каже о. Андрій, зауважуючи, що таке духовне запустіння десь продиктовано історією.  «Храм був побудований у 1500 р. в готичному стилі, відтак перебудований у стилі ампіру», - говорить священик.  Колись тут, за словами о. Андрія, відбувались концерти (раз на 3,4 місяці). Приміщення, як зауважує о. Андрій, було  в занедбаному стані. «Наверху в даху була велика діра, а всередині - сильна вологість», - каже священик і додає, що, за Божою волею, силами фінансової підтримки Німеччини і доброю волею українців, котрі допомогли в будівництві, вдалося реконструювати церкву до стану, в якому вона знаходиться зараз. «Наші українці є потужні і хоч їх мало, але вони щиро долучаються», - говорить о. Андрій.

Окрім парафіяльної праці, священик також служить в’язничним капеланом в Осло і Горнє Славсько. Літургія - церковнослов’янською, позаяк громаду складають не лише українці, а і словаки та чехи. Євангеліє та проповідь виголошується українською.

Далі священик показав нам нижні приміщення храму, де він займається катехитичною діяльністю, відтак познайомив з принадами Карлових Вар, провівши чудову екскурсію.

Нагадаємо, що з 1 по 17 липня БФ «Фундація духовного відродження» під патронатом Комісії у справах молоді Львівської архиєпархії Української Греко-Католицької Церкви організувала паломницьку подорож до монашої позаконфесійної спільноти Тезе, що у Франції. 

У прощі беруть участь 21 учасник-герой Майдану, які проживають або лікувались у Львові та області і діти-сироти з м. Бібрки, Львівської обл. Паломництво відбувається у рамках програми «Люди для Майдану», яка стартувала у Фундації після трагічних подій у Києві 18 – 20 лютого.

Маршрут поїздки: «ЛЬВІВ – БРНО –КАРЛОВІ ВАРИ – ФРАНКФУРТ – ПАРИЖ – ВЕРСАЛЬСЬКІ САДИ – TAIZE – ДІЖОН – МОНАКО – БОЛОНІЯ – ВЕНЕЦІЯ - ЛЬВІВ»

Іванна Рижан

для БФ «Фундація духовного відродження»

Детальніша інформація:

БО «ФУНДАЦІЯ ДУХОВНОГО ВІДРОДЖЕННЯ»

79000, м.Львів, пл.Св.Юра,5

тел.: (032) 261-13-89, моб.: 067-679-02-07

e-mail: foundation.la.ugcc@gmail.com

або на сайті:

foundation-la.com.ua