Паломники з України зустрілися з бр. Бенуа
  • Чтв, 10/07/2014 - 15:34

«Ви собі не уявляєте, як ми молимось за Вас, молимось за свободу і стежимо за всіма подіями, що відбуваються в Україні», - такими словами бр. Бенуа зустрів українську групу, яка прибула в Тaize (Франція) в рамках програми «Люди для Майдану». Організатор - БФ «Фундація духовного відродження» Львівської архиєпархії.

 

Брат Бенуа розповів про діяльність спільноти Taize і акцентував на тому, що жодне спілкування не є настільки плідним, як зустрічі. Саме у  Taize, за його словами, ми намагаємось зробити все, щоб люди з усіх країн мали тут найкращі можливості для зустрічей і об’єднувались навколо Христа.

 

О. Тарас Милян, директор БФ «Фундації духовного відродження» ЛА розповів про ідею програми «Люди для Майдану», яка, за його словами, народилась з метою духовно-психологічної реабілітації осіб, котрі були поранені та пережили гострі події січня-лютого 2014р. «Ми думали про хлопців Майдану, Taize  - саме те місце, де можна пізнати себе, умиротворитись, поспілкуватись з однолітками зі світу».

 

Відтак юнаки поділились своїм пережиттям Майдану з бр. Бенуа та тим, що спонукало їх, таких молодих, поїхати туди. Серед учасників – зовсім юні, котрі «втекли» на війну, старші, котрі залишили свої сім’ї, маленьких дітей, бізнес. Усі були поранені, пережили сильний стрес і лікувались у Львівських лікарнях. «Троє померло у мене на очах», - розповідає 27- річний Степан, батько 2 - ох річної дитини. «Була злоба на те, що побили таких, як ми, студентів… У нас є спільний ворог… Ми хочемо жити краще», - діляться хлопці.

 

Серед учасників паломництва є мати двох синів, котрі, за її словами, добами перебували на Київському та Львівському Майданах.  «Я не очікувала від моїх дітей такого патріотизму. Вони не приходили додому, я днями сиділа перед телевізором і шукала їх очами», - говорить жінка.

 

 Підсумовуючи, о. Тарас акцентував на тому, що через Майдан  українці Заходу і Сходу об’єднались, зауважуючи, що «ця дорога ситуація дозволила нам, котрі зараз тут сидимо, жити і дякувати Богові».

 

На завершення о. Тарас подарував бр. Бенуа відзнаку нашої групи, відтак піснею на слова Т. Шевченка «Повіяв вітер степовий», гімном України та молитвою «Богородице Діво» за нашу Україну ми подякували Богові та одне одному.

 

Загалом українська група у Taize представлена майже усіма  регіонами України: Закарпаття, Тернопіль, Калуш, Київ, Житомир, Черкащина, Львів, Жовква, Вінниця, Бібрка, Дрогобич.

 

Іванна Рижан

для БФ «Фундація духовного відродження» ЛА