«Пам’ятаймо наше минуле, адже саме ті миті…вказують правильний шлях до нашої мрії», – військовий капелан на прощі духовенства до Перемишлян
  • Чтв, 14/05/2015 - 00:52

«Пам’ятаймо наших героїв, пам’ятаймо наше минуле, адже саме ті миті є правдиві і вказують нам правильний шлях до нашої мрії – пошуку обітованої землі, нової незалежної, прославленої України», – з таким закликом звернувся до чисельно зібраних священиків і мирян в м. Перемишляни 13 травня 2015 року, під час IV Всеукраїнської прощі духовенства УГКЦ, о. Тарас Коцюба, капелан, який духовно провадить українських бійців в АТО.

Ділячись своїми думками про події, які сьогодні переживає український народ, о. Тарас згадав «велетня духу, взірця працелюбності, толерантності, мудрості – митрополита Андрея Шептицького, який, незважаючи на безліч викликів того часу, опікувався українською армією». А також, священик, аналізуючи працю та роль капеланів серед солдатів, відзначив, що «в Третьому Рейху не було капеланів, так само як і в Радянському Союзі, бо там треба було служити вождю, а митрополит хотів, щоб український народ молився Богу. І саме завдяки присутності греко-католицьких священиків наші хлопці не відчули нацистської пропаганди, вони залишилися патріотами».

Звертаючись до постаті блаженного священномученика Омеляна Ковча, о. Тарас озвучив слова блаженного, який добровільно зголосився бути капеланом: «в тилу мене завжди почекають, я більше потрібен тут серед хлопців, на війні. Тому що воїн, який відчуває біля себе присутність священика, чується впевненіше».

На завершення своєї промови капелан розповів наскільки сильно в умовах війни солдат розуміє цінність і Божий дар життя, зазначивши, що в таких умовах немає пафосу, немає лицемірства, немає і проповідей про героїзм, бо там героїзм твориться щоденним життям.